Deel 3 voorjaar Zuid Frankrijk 2016


1 mei vandaag een stukje verder langs de kust, overal langs de weg verkopen ze lelietjes van dalen boeketjes, de vrouw van de camping vertelde dat het een traditie is in deze streek. Het waait heel hard, wij moeten een plek vinden waar het minder waait, wij wilden naar Carro een CP direct aan de kust, dat is geen optie met dat weer, wij hebben een CP uitgezocht tegen de bergwand in Sausset les Pins, via Toulon nemen wij de betaalde weg richting Marseille, in Marseille een hele lange tunnel onder de stad door, daarna richting Martiques. Aangekomen op de CP blijkt dat het hier ook vreselijk waait, de schotel kan niet naar boven en ik wil naar Ajax kijken!! Wij besluiten om naar Arles te gaan een CP direct in de stad, om 14.00 uur komen wij daar aan, meer campers denken hier over, de CP ligt aan de Rhone. Na de lunch lopen wij de stad in, ook hier veel lelietjes van dalen en een veel inwoners lopen in prachtige kleding. In de kerk een tentoonstelling van oude kleding. Heel bijzonder om te zien. Wij nemen een kijkje in het museum van moderne kunst, Arles is een stad van de kunst, overal zie je winkeltjes met kunst, Vincent van Gogh heeft hier een tijd gewoond. 1 mei is het feest van Teté des Gardians. alle oude gebouwen zijn open en gratis te bezoeken, in de kathedraal is de paus verleden jaar nog geweest, door de hele stad flaneren dames en heren in prachtige kleding, ook zijn er veel paarden met mensen in prachtige klederdracht erop. Des Gardians bestaan al 500 jr. in de oude arena treden ze op, De CP is gratis.
P1020098P1020100P1020102
P1020106P1020103
143 en 65 km.
2 mei ondanks de wind besluiten wij om de Camargue in te trekken, het wordt de 4e keer st.Marie de la Mer blijft trekken, de rit door de Camargue is vlak met soms witte Camargue  paarden, aangekomen in het plaatsje om 11.00 uur, ten op zichten van 2 jaar geleden is er veel verandert, er zijn 3 hele grote CP, 2 in het stadje en 1 bij het strand, al deze plaatsen kosten 12 euro, wij gaan eerst op een CP staan op de dag is die gratis, in het stadje kunnen bij elkaar 500 campers staan buiten de campings, in het hoogseizoen staan deze vol!! wij lopen naar het centrum en eten een crepes en lopen via de markt terug naar de camper. Wij besluiten om naar de Acsi camping te gaan 17 euro alles incl. een groot zwembad en een prachtige camping. De wind wordt wat minder, ook sta je op de camping in de luwte. Wij blijven hier wel een paar dagen, vandaag rustig lezen en niets, morgen met de fiets naar het plaatsje.
P1020111P1020112
53 km.
3 mei een rustdag met klusjes aan de camper, verder helemaal niets, lezen en tukken.
P1020118
4 mei eerst s’ morgens wat lezen en klusjes, na de lunch gaan wij naar het stadje 800 mtr. van de camping. Op het terras eet ik oesters met een glas witte wijn, het is vandaag warm met eindelijk weinig wind, wij gaan ook nog naar het oude kerkje midden in het centrum, in de kelder staat Sara, een madonna die vereerd wordt door veel Fransen en ook door de zigeuners, op 24 mei wordt Sara vergezelt door duizenden zigeuners en paarden  naar de zee gedragen, 2 jaar geleden hebben wij dat meegemaakt, om nooit meer te vergeten, veel mensen raken haar gezicht aan en kussen haar, dat gaat mij wel te ver, ik heb wel een kaarsje aangestoken, misschien komen wij hier nog eens terug voor dat feest? Op de terugweg nog flamingo’s gezien. Om 17.00 uur face timen wij met onze kinderen, Elmer viert zijn verjaardag. Heerlijk buiten gegeten en onze Belgische buren een borrel aangeboden, weer een heerlijke dag.
P1020114P1020123P1020128
5 mei onze zoon is jarig en het is bevrijdingsdag, vandaag de laatste dag St.Marie de la Mer, wij gaan vandaag naar het strand, aan het einde van het strand langs de camping komt de rivier de Rhone in zee, wat veel water komt de zee in, het is heerlijk weer ca. 25 gr. S’ avonds buiten grillen.
P1020117P1020115
6 mei wij vertrekken om 09.30 uur zeggen onze buren gedag, zij gaan door naar Spanje. Wij gaan via Aigues Morte, daar gaan wij zondag heen. Eerst naar de Lidl onze voorraad aanvullen. Onderweg veel lagunes met natuurlijk veel flamingo’s, om 11.00 uur arriveren wij op de CP in Palavas, de CP is vol wij mogen voor de poort staan en zijn de 1e die aan de beurt zijn als iemand vertrekt. Deze CP is altijd druk, 120 campers staan er, om 12.30 uur gaat 1 camper weg, wij mogen erop, op de CP staan 118 Fransen, 1 Duitser en wij, ongelooflijk wat een campers, de CP kost 13 euro alles incl. Het weer is mooi 22 gr. In de middag drinken wij een pastis in het centrum, dit is 5 min. lopen, in het plaatsje is feest, kermis en muziek.
P1020132P1020137
57 km.
7 mei ik ga eerst op de fiets naar de bakker, in het centrum zijn langs de kade veel vissers die vis verkopen, om 11.00 uur gaan wij een stuk fietsen, het is mooi weer, wij gaan via Carnon richting Montpellier naar Lattes en weer terug naar Palavas, onderweg heel veel flamingo’s en in de dorpjes overal feest,  Hemelvaartsdag, ook hier een vrije dag, wij zijn om 14.00 uur terug en hebben 25 km. gefietst zonder elektrische ondersteuning.   S’ avonds gaan wij om 18.30 uur richting het centrum, om 19.00 uur worden daar stieren losgelaten met Camargue paarden ervoor, het is de bedoeling dat de paarden voor de stieren blijven en dat jongens aan de stieren gaan hangen, weer erg leuk om te zien. De paarden zijn echt wat voor onze dochter Marit. Om 20.00 uur gaan wij uit eten, wij vinden een tafeltje voor aan, leuk mensen kijken, het restaurant zit helemaal vol, het eten was heerlijk, om 22.00 uur ook nog vuurwek.
P1020141P1020161P1020159
P1020164P1020166
8 mei het weer is wat minder, ze voorspellen aankomende week minder weer, wij gaan naar Aigues Mortes, wij zijn om 10.00 uur op de CP 3 km. van het plaatsje, de CP ligt aan een vis meer 13.00 euro alles incl. Wij gaan met de fiets naar het centrum, het oude centrum is ommuurt, het is een vesting stadje, 3 jaar geleden zijn wij hier ook geweest. Eerst gaan wij naar de markt, daarna het oude centrum in, drinken daar koffie en gaan naar een galerie waar we vorige keer een werk heel  mooi vonden. Franse kunstenares, zou heel mooi staan in ons huis!!. Ik krijg voor mijn verjaardag een armbandje in dezelfde zaak waar wij vorige keer ook iets hebben gekocht. Om 13.30 uur fietsen wij weer terug. Het weer is echt minder veel wind en fris. Ik verzet de camper uit de wind, schotel moet uit voor Ajax, wat een debacle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
P1020168P1020169
23 km.
9 mei vandaag gaan wij richting Avignon, wij hebben de CP in het plaatsje Comps uitgezocht, wij rijden via Nimes, Beaucair naar Comps, het weer wordt minder met af en toe regen. Komen aan op de CP, de plaats is aan de rivier de Gardon, deze mond uit in de Rhone. een mooie CP met veel bomen, een piepklein dorpje, daar lopen wij s’ middags heen, een bakkertje en kroegje, verder niets. Na het debacle van Ajax moeten wij gewoon weer verder!!!, vandaag lezen, wij kunnen toch nog een paar uur buiten zitten.
P1020172P1020173
65 km.
10 mei vannacht regen, ik loop eerst naar de bakker, lekker vers stokbrood, de politie haalt om 08.30 uur het geld op van de CP 6 euro. Wij besluiten om vandaag ook te blijven, het weer is iets beter, wij lopen een stuk langs de rivier, waar de rivier de Rhone in komt zijn diverse stroom versnellingen, het zou een prachtige plaats voor onze zoon zijn, veel mensen gaan vissen in de rivier, het is een komen en gaan van campers, hier weer weinig Nederlanders, weer een heerlijke dag met goed weer.
P1020174P1020175
11 mei het weer is slecht een mooie dag voor een bezoek aan een stad, wij gaan naar Avignon, onderweg lichte regen, wij gaan eerst naar Le Clerce weer een mega supermarkt, wij waarderen ons internetkaartje op bij Orange, weer internet voor 1 maand, daarna naar de CP, als wij op de CP aankomen wordt het droog. De CP ligt 800 mtr. van het centrum, over de brug van de Rhone en je bent in de oude stad. De CP kost 11 euro. S’ middags lopen wij naar de oude stad, de stad is helemaal ommuurd deze is gebouwd in de 13e eeuw en is 5 km. lang. Een pracht centrum met het paleis van de paus, in het centrum ligt een Joodse wijk. Wij gaan een rit met het treintje maken, dan zie je veel van de stad. Ingrid wil natuurlijk nog even naar H&M winkel, wij drinken nog een pastis op het terras en lopen terug naar de camper, een prachtige oude stad.
P1020182P1020183P1020180
42 km.
12 mei vandaag weer verder, wij hebben nog 2 weken en gaan door naar de Provence wij hebben een CP uitgezocht in Uzes, een CP bij een wijnboer en gratis, via Pont du Gard rijden wij naar Uzes, een prachtige CP je hoeft je niet te melden ga maar staan, s’ middags kopen wij een pak wijn en lopen naar het centrum 500 mrt. van de CP. Werkelijk een prachtig plaatsje, je kunt wel zeggen het mooiste plaatsje die wij hebben gezien. Heel veel leuke winkeltjes ,galeries en restaurantjes, wij kopen een plaid voor de bank en een tafelkleed, heel leuk. Borrel en eten s’ avonds kan buiten het is heerlijk weer.
P1020205P1020206P1020208
43 km.
13 mei wij gaan weer het stadje in, de kaart van de VVV nemen wij mee, in het oude centrum staat een groot Fort Le Duzé D’Uzes het is al 1000 jr. eigendom van een invloedrijke familie, een paar keer per jaar verblijven ze zelf in het fort. Wij drinken koffie met iets lekkers in een authentieke patisserie, natuurlijk heeft het plaatsje een mooie kathedraal, morgen is er volgens de buren een giga markt, die gaan wij bezoeken, daarna gaan wij naar Bedoin aan de voet van de Mont Ventoux. Het weer valt tegen met regen in de middag, toch voorspellen ze prachtig weer. In de middag komen veel campers aan, een grote groep zet de campers vlak tegen elkaar aan, op het op rijpad van het wijn domein staan ook campers, je zet maar neer alles mag, aan het einde van de middag staat het helemaal vol, je kan ze niet stapelen, de eigenaar heeft ook tractoren weggehaald zodat campers onder de overkapping kunnen staan, er staan op het kleine stuk 38 campers, dat belooft wat morgen.
P1020210P1020211P1020212
14 mei eerst een vers broodje kopen, na het ontbijt lopen wij naar de markt. Volgens de boeken en buren is de markt in Uzes een hele grote, de hoofdstraat staat aan beide kanten vol de auto’s rijden er gewoon doorheen. Alle terrassen zitten vol en heel veel mensen op de been voor de markt, al de kleine straatjes naar het grote plein vol en het plein barst uit zijn voegen, als ik het moet schatten is deze markt wel 4 keer zo groot als Hoorn, ook voor ons de grootste. Ik koop een oesters, een kip en Ingrid een shirtje. Drinken koffie en een pastis, het weer is goed, het wordt weer mooi. Om 13.00 uur terug bij de camper, wat lezen, leuk om mee te maken. Morgen gaan wij naar Bedoin, daar is maandag ook markt!!!
P1020216P1020218P1020219
P1020220      klik hier op deel 4 (slot).