Deel 2 Wonen in Spanje voorjaar 2017

 

Maandag 20 febr. het is eindelijk zo ver, een beetje zwaar hoofd van het etentje gisteren avond, om 09.30 uur vertrokken, na het betalen gaan wij op pad, het is slecht weer regen, wij gaan via Maastricht de nieuwe weg en tunnel daarna via Luik de rond weg naar Metz naar Pont a Mousson een CP bij de haven met alle voorzieningen voor 9,50 euro. 560 km.

P1020943

21 febr. na het ontbijt eerst de schoonwater pomp vervangen deze is defect, om 08.30 uur weggereden het weer is weer slecht met motregen, via Dijon naar de afslag Chalon s Saone N80-N79 gedeeltelijk 4 baans, daarna een stuk snelweg naar Clermont Ferrand, wij hebben de de CP in Marvejols uitgezocht, eerst naar de supermarkt de CP ligt midden in het centrum, gratis met voorzieningen.  726 km.

P1020945

22 febr. weer om 07.00 uur opgestaan en om 08.00 uur weggereden de nacht was koud en de ramen zijn met ijs, het plaatsje ligt op 1100 meter, wij gaan de gratis tol op naar het zuiden, bij Lodeve komt de zon erbij en het wordt snel warm, langs de weg zie je veel bomen en planten in bloei, het is hier al voorjaar, wij gaan de ring om Barcelona en gaan verder naar Penedes, ons vertrouwd wijnhuisje, helaas het is gesloten dan maar verder, de tol op naar het zuiden wij gaan naar de CP San Rafael del Rio bij een Duits restaurant met CP, als je daar eet dan in de CP gratis, het is hier al bijna zomer ca. 25 graden, je bent hier niet alleen ca. 12 campers staan hier, heel veel Duitsers gaan hier schnitzels eten, morgen nog een stukje naar Altea.  680 km.

P1020953P1020954P1020955

23 febr. om 08.30 uur wegereden, wij gaan de tol op, normaal rijden wij de N wegen naast de tol, nu willen wij opschieten, de CP in Altea die wij hebben besproken is pas morgen vrij, wij gaan naar de Acsi camping in Albir aan de kust, de camping staat bijna vol, op het parkeerterrein ervoor kunnen wij nog staan. Fred en Sylvia mailen ons dat zij een appartement hebben bezocht van hun bovenbuurman wat te huur staat, wij gaan met de fiets naar hun toe, bezoeken het appartement, deze is helaas te klein. Wij hebben nog veel dagen om een huis te zoeken en hebben de aankomende dagen nog bezoeken aan huizen.  Het rijden ging heel goed, in 3 1/2 dag naar Spanje gereden ging heel snel, mede omdat wij bijna alleen maar snelweg hebben gereden.                       300 km.                     totaal gereden 2266 km.

P1020958

24 febr. wij gaan naar de CP San Antonio, direct aan de kust gelegen, wij hebben direct een plaats 1e lijn, er staan veel bekende, Wim de Wolf van de NKC en de eigenaar van de CP in Nunspeet, de eigenaar van de CP is heel gastvrij, vandaag nog wel koud met een beetje regen, je hoort overal dat de winter heel slecht is geweest in Spanje, dat hebben ze jaren niet meegemaakt.

P1020968P1020969

25 febr. vandaag hebben wij om 16.30 uur een afspraak met de makelaar Jorge van Eurocase, het appartement ligt in Altea Cap Negret vlakbij het Hotel Cap Negret, 500 mtr van het centrum van Altea, de bezichtiging van het appartement was direct heel goed, een prachtige entree met huismeester een vide en binnentuin en op de etages ook veel planten een binnen-buiten zwembad en sauna, direct aan het strand, 3 sl.kamers, 2 b.kamers grote woonkamer, keuken met inbouwapparatuur en wat weinig voorkomt in Spanje een centrale verwarming, het appartementencomplex heeft zelf een gasvoorziening.. Afgesproken met Jorge dat wij maandag om 10.00 uur bij hem op kantoor de zaken afronden, wij nemen een optie tot maandag. Per 15 maart kunnen het appartement betrekken, het kan ongemeubileerd of een gedeelte van de meubels laten staan.

P1020966

26 febr. eerst rustig ontbeten, s’ middags gaan wij met de fiets naar Albir, kopen een fietspomp, gaan langs een stalling voor auto’s en campers, de prijs is 1 euro per dag, moeten daar nog over nadenken. Verder vandaag niets, het appartement laat ons niet los en praten er veel over. Wij maken, een lijst voor de makelaar ivm het huurcontract, alles is geregeld voor de afspraak van maandag, om 12.30 uur fietsen wij naar de markt van Albir om 13.00 uur hebben wij een afspraak met Fred en Sylvia, eerst wat drinken op het terras en daarna gaan wij naar restaurant  Zero Zero aan de boulevard van Albir, het terras zit vol met alle nationaliteiten, met Fred en Sylvia is het heel gezellig, wij hebben veel overeenkomsten wat betreft eten en andere dingen.

P1020967

27 febr. na het ontbijt gaan wij op de fiets naar de makelaar om het huurcontract af te maken. hij vraagt digitaal een NIE nummer aan in Benidorm, met het NIE nummer kun je een auto kopen en andere dingen, je hebt het overal bij nodig.Wij moeten 2 maart om 10.00 uur op het politiebureau in Benidorm zijn. De makelaar maakt een voorlopig huurcontract op. Daarna gaan wij naar de Deutsche bank om een rekening aan te openen, dat hebben wij nodig om de rekeningen te betalen-huur elektra etc. daarna met de makelaar naar het appartement om alles op te nemen, het appartement was nog mooier dan de vorige keer, een prachtige hal met planten, een strak geheel, niet Spaans eigenlijk. Wij hebben ons voorgesteld aan de huismeester. Wij gaan het huurcontract ondertekenen op 2 maart met de eigenaar en makelaar. Het appartement heeft 3 slaapkamers-2 badkamers en rode strakke keuken mooi terras direct aan zee, een parkeergarage met eigen parkeerplaats, echt heel super!!! Jullie zien hier onder wat foto’s van het appartement.

P1020992P1020991P1020995

P1020960P1020985P1020983

P1020961P1020963P1020972

28 febr. na het ontbijt komen Fred en Sylvia ons ophalen om 10.00 uur, Wij zetten Sylvia af bij de Nederlandse club in Alfaz den Pi, zij gaat beeldhouwen, eerst drinken wij gezamenlijk daar koffie. Fred Ingrid en ik gaan met de auto van Fred verder, ik moet rijden ivm de knie van Fred, eerst naar een fietsenwinkel voor informatie van elektrische fietsen, daarna gaan wij de Renault garage van Fred daar werkt een Nederlandse verkoper, de garage verkoopt 4 merken, wij vallen op een Dacia Sandero Stepway, een hoge auto, diesel met er alles in, 2 jaar oud en pas 16000 km gelopen, gaan een proefrit maken, deze auto heeft een nieuwe Renault motor loopt heel zuinig 1 op 30, de koop wordt afgemaakt, ik onderhandel dat de garage helpt met de overschrijving van onze camper tegen kostprijs. Na de garage rijden wij weer naar de Ned. club en eten daar een kroket, ik schud diverse handen en Fred stelt mij voor als zijn vriend, weer wat afgerond, het is een prachtige dag met heel mooi weer.

1 mrt. vandaag fietsen wij naar Albir en gaan boodschappen doen, eerst gaan wij langs Skyler een winkel die gespecialiseerd is in schotel tv, een Ned. verkoper, wij vertellen waar wij gaan wonen, de verkoper vertelde dat zij op het dak van de appartementen complex een schotel geplaatst hebben, ik maak een afspraak om alles te installeren, weer wat geregeld. Daarna gaan wij nog even langs een meubelzaak, een hele dure chique winkel, wij vallen direct op een bank, strek afgeprijsd, je kunt de bank elektrisch in een lig stand zetten, wij kopen de bank, het kan niet vlugger gaan, betalen en plannen een datum wanneer de bank geleverd wordt, klaar is klaar. Daarna naar de Mercadona boodschappen, daarna niets meer.

P1030001

2 mrt. om 09.00 uur gaan wij met de taxi naar Benidorm, in het centrum is het politiebureau, de makelaar heeft de afspraken via mail gemaakt voor de aanvraag van het NIE nummer. Om 9.30 uur zijn wij er, wij moeten eerst betalen bij een bank, na lang wachten zijn wij eindelijk aan de beurt, heel veel Spanjaarden komen nog geld brengen bij de bank, als wij aan de beurt zijn dan weet de bank niet de prijs van een NIE nummer, wij naar het bureau, alle documenten worden verscheurd, deze waren verouderd wij weer terug met nieuwe formulieren, de bank stond vol met mensen die bankzaken moesten regelen, de man achter de balie herkende ons en wij mochten voor om te betalen, dan weer terug naar her bureau, dit hoort bij Spanje, wij worden snel geholpen en moesten terug komen om 13.30 uur dan was het klaar. Drinken koffie op de boulevard, wat een drukte en wat opvalt heel veel Spanjaarden. Daarna een tosti en dan naar het bureau en ja hoor de formulieren zijn klaar, wij zijn een stukje Spanjaard, als je aankopen doet dan moet je je NIE nummer altijd geven, het is een soort belastingnummer, met de bus terg naar de camper. Om 15.30 uur komen Janny en Cees langs zij zijn onderweg naar Marokko, zij gaan als reisbegeleider mee voor de NKC, wij gaan met hun uit eten bij de Italiaan, heerlijk gegeten.

P1030002  P1030003P1030006

P1030007P1030008

3 mrt. Janny en Cees komen nog even langs om koffie te drinken, wij gaan s’ middags naar de verzekeraar om alles te verzekeren, gaan ook langs bij de Deutsche bank om onze pasjes op te halen, het is veel regel werk maar het loopt gesmeerd.

P1030009

4 mrt. het is koud vandaag, fietsen naar de jeu de boules groep waar ik lid van wordt, daarna naar een winkel die elektrische fietsen verkoopt, worden daar goed geholpen en kopen daar 2 nieuwe fietsen. Daarna terug naar de camper een beetje tv en een borrel.

P1030011P1030012

5 mrt. naar de markt in Albir, verder niets en lekker in de zon gezeten, het wordt mooi weer de aankomende week.

6 mrt. om 10.00 uur bij de makelaar het huurcontract getekend, daarna naar het gemeente huis van Altea , je kan je daar pas inschrijven op 13 maart als wij de sleutel krijgen. De autodealer belt ons dat hij om 15.30 uur bij de CP is om ons op te halen voor de aflevering van onze auto. Na aflevering gaan wij naar een Gestor om resident te worden, dit is een langdurig proces, zij regelen het voor ons.

P1030014P1030016P1030010

7 mrt. met onze auto gaan wij naar een mega winkelcentrum in Benidorm, gaan naar de mediamarkt. Geluidsapparatuur bekeken, wij willen toch misschien het Sonos systeem terug, daarna naar de Expert in Altea, een TV besteld en op afroep een combi ijskast/vriezer voor de bijkeuken, eerst maandag de maat opnemen. Bij Orange internet geregeld, zij komen het installeren, er zit een mobiel en vast nummer bij.

8 mrt. ik had aan de eigenaar van de CP gevraagd of hij een camperstalling in de buurt weet, hij kwam met 2 heren die hun camper in Altea Vella bij een particulier stallen, vrijdag gaan wij daar heen, daarna met Fred een toertje gedaan, eerst naar Altea Vella, langs de golf club daarna naar de haven van Mascarat, prachtige huizen, maar hier wil ik niet wonen, overal ver vandaan en alleen maar vakantie huizen. Wij drinken een biertje op het terras, daarna door naar Altea Hills, prachtige villa’s van ver over het miljoen, ook hier overal ver vandaan, in Nederland zag ik veel van deze huizen, ons appartement lijkt een schot in de roos. Weer een leuke dag met onze vrienden.

P1030017P1030019P1030022

P1030023

9 mrt. met de auto naar de doe het zelf zaken geweest ook een lampenzaak, kijken wat ze hebben. Ook naar Belle Horizonte in La Nucia geweest naar een huis wat ik mooi vond, ook hier overal ver vandaan 7 km. van zee en niet te doen met de fiets, ze zeggen van wel. Naar het postkantoor van Altea geweest 2 brieven op de bus gedaan naar het pensioenfonds en formulier 121 opgestuurd. Het weer is prachtig 25 gr.

10 mrt, naar Albir geweest boodschappen gedaan, afspraak gemaakt met de zaak van onze elektrische fietsen wanneer ze komen leveren, daarna niets, lezen bij de camper, prachtig weer.

11 mrt. ik ga voor de 1e keer naar jeu de boules, Fred met zijn vrienden komen mij ophalen, bij de vuurtoren in Albir wordt zaterdag en woensdag het spelletje gespeeld, hoofdzakelijk Nederlanders, meeste wonen hier en zijn met pensioen, leuke sfeer na het 1e potje koffie drinken bij een hotel vlakbij.

12 mrt. wij gaan met Fred en Sylvia een dagje uit, morgen de grote dag van de sleutel van ons appartement. Wij rijden naar Benissa daar aan de kust is een mooi restaurant waar je heerlijk aan zee kan verblijven, drinken daar koffie en een biertje, prachtig weer. Daarna gaan wij door naar Moraira een leuke plaats aan de kust, in het hoogseizoen is het hier topdrukte, wij kiezen een mooi terras uit met een menu van de dag, heerlijk!!!

P1030024P1030026P1030031

13 mrt. vandaag heel slecht weer, het stormt en heel veel regen, tussen de buien ga ik de auto vullen met de kratten met de spullen die naar het appartement moeten. Daarna naar de Lidl in Albir, naar het gemeente huis van Altea om ons in te schrijven, de dame achter het loket herinnerd ons en de inschrijving verloopt vlot. Daarna naar de makelaar om de sleutel, nog een paar dingen besproken, dan eindelijk naar ons huis, maken kennis met de huismeester, geven hem een oude jenever en een stuk Nederlandse kaas. De auto uitladen en diverse klusjes doen. Fred en Sylvia komen langs met een fles Cava en proosten op ons mooie appartement. Morgen gaan wij verder, dan komen diverse leveranciers.

P1030034P1030035

 

14 –15-16 mrt. er komen vandaag en morgen diverse bedrijven spullen brengen, internet-tv en de koel-vriescombinatie in de bijkeuken, skyler voor de canal digitaal. Ook ga ik de muur schilderen in de kamer, verf gekocht en allerlei zaken om dingen op te hangen. Schoongemaakt en diverse en maten opgenomen, 17 maart gaan wij naar IKEA in Murcia. 16 mrt. heb ik een afspraak om de camper te laten keuren voor Spaans kenteken, de man van de garage is om 12.00 uur op de CP in Benidorm is de keuring, helaas dit lukt nog niet, hij moet eerst gekeurd op gas en elektra, dus toch een beetje Spaanse bureaucratie, hij maakt een vervolg afspraak, de camper in de opslag gezet en daarna naar het appartement, s’ avonds naar Ajax gekeken en voor de eerste keer slapen. Een heerlijke nacht gehad.

Lieve mensen dat was mijn verhaal over de emigratie naar Spanje, wij hopen een prachtige tijd in Spanje.

Groeten van Paul en Ingrid.