Najaar Frankrijk 2014 deel 5

30 sept. de laatste dag van september, wij zijn alweer 5 weken onderweg, Frankrijk blijft weer heel leuk, vandaag gaan wij naar het eiland Ile de Re een tolbrug van 3 km. lang verbind het eiland met het vaste land aangekomen op het eiland, zien wij veel wijngaarden, naaldbossen, liefelijke dorpjes met witte huisjes, het eiland is 25 km lange en 5 km breed, waar de fiets koning is. 100 km. fietspaden laat ons dorpen en stranden, bossen en velden, zoutmoerassen en oesterbanken verkennen. Aangekomen op de CP in het plaatsje Bois sur Mer direct aan het strand, de CP is verbonden met de camping, de camping is al gesloten, kosten CP 6 euro wel een warme douche, het weer is prachtig zonovergoten, wij drinken eerst koffie en gaan daarna lunchen, daarna gaan wij snel naar het strand. Het strand is bij eb weer heel breed met zilver zand bij dit mooie weer een eldorado, wat moet het in de zomer hier druk zijn, de ene camping na de ander, al deze zijn al gesloten, campers zie je hier ook minder, kosten van de tolbrug selecteer vooral bij Fransen.      71 km.
IMG_8547 IMG_8548 IMG_8546
1 okt. het is oktober de zon komt al heel snel op, s’ morgens is wel alles heel nat maar droogtook weer snel, het lijkt wel zomer, vandaag gaan wij een stuk fietsen en het eiland verkennen, Adrie en Rob gaan met ons mee, zij gaan ergens lunchen en ik heb mezelf beloofd dit ook te doen, warm lunchen moet ik mezelf aanleren, volgend jaar willen wij naar Spanje, daar is het heel normaal om warm te lunchen. Wij vertrekken om 10.00 uur, in Bois sur Mer is een dagelijkse markt daar gaan wij morgen heen, wij fietsen verder naar St. Martin sur Mer de hoofdstad van het eiland, wat is de natuur mooi, heel veel wijngaarden, veel naaldbossen en hele leuke kleine plaatsjes met witte huisjes dit eiland is niet verpest alles in tact gebleven in St Martin gaan wij koffie drinken een hele leuke haven met restaurants.
IMG_8560 IMG_8554  IMG_8556
Na de koffie fietsen wij door naar La Flotte daar gaan wij lunchen aan de haven, weer een heel leuk stadje met leuke huisjes, het wordt saai maar het is fantastisch met heel mooi weer, het voelt ook zomers aan 28 gr. Aan de haven een leuk restaurant gevonden wij nemen een menu met zalm en mosselen, drinken daar een witte wijn bij van het eiland, de wijn smaakt naar de zee, voor mij een nieuwtje! Daarna fietsen wij terug bezoeken eerst nog de cave coöperatieve daar kan je de wijn kopen van het eiland, ook kan je cognac en pinot de charante kopen na de cave houden we siesta, om 17.00 uur loop ik nog even over het strand, er zijn nog veel mensen in zee, de 5 uur borrel is wat later, vervolgens zitten wij tot 19.30 uur buiten in oktober ongelooflijk.
IMG_8566 IMG_8568 IMG_8570
2 okt. vandaag naar de markt het is een dagelijkse markt, Ingrid koopt een shirt, er is een kleine markthal met producten na de markt lopen wij nog wat door het plaatsje en bezoeken de kerk daarna eerst koffie drinken, lunchen en dan direct naar het strand, het lijkt wel zomer vandaag het was om 08.00 uur al 18 gr. en het wordt vandaag 29 gr. op het strand is het warm, na het strand een douche en de 5 uur borrel, morgen verlaten wij Ile de Re en gaan naar La Rochelle deze stad ligt direct na de brug van het eiland, volgens de boeken heeft Ile de Re een mediterraans klimaat je ziet het aan de planten en prachtige dennen in het wild zie je overal yucca’s met weelderige witte bloemen, wij komen hier zeker weer terug.
IMG_8572 IMG_8574 IMG_8576
3 okt. wij gaan naar La Rochelle morgen is daar een grote markt. La Rochelle heeft de grootste jachthaven van de Atlantische kust en heeft een oud centrum. Eerst gaan wij nog naar de cave coöperatieve op Ile de Re, kopen 6 flessen pinot de charante rose ook verkopen ze alle soorten wijnen en cognac, alle komen ze van het eiland. Omdat het nog mooi weer is zijn ze nu nog druiven aan het oogsten. Na de cave gaan wij verder weer over de brug naar La Rochelle, daar aangekomen gaan wij naar een supermarkt, een hele grote met een visafdeling bij de ingang met een gigantisch aquarium met zeevissen wat een supermarkten! Daarna naar de CP het is een mixparking met aan de achterkant campers, van de CP kan je gratis een busje nemen naar het centrum. Na de lunch gaan wij op stap met het busje naar het centrum, een hele mooie stad met prachtige winkels, drinken een biertje op het terras daarna gaan wij weer terug, morgen naar de markt.  27 km.
IMG_8579 IMG_8590 IMG_8592
4 okt. na het ontbijt met het busje naar de markt, deze is gesitueerd om de markthallen, een gigantische markt met alleen etenswaren, heel veel fruit en groenten, kramen met alleen paddenstoelen, ook is er een visafdeling met bergen vis, als je hier woont dan lijkt het mij moeilijk om een keuze te maken welke groentekraam je moet nemen er zijn er zeker 30. Na de markt terug met het busje. Na de koffie gaan wij weer een stukje verder, de weersvoorspelling is de aankomende week niet goed, het moet eens minder weer worden, wij hebben al bijna 6 weken prachtig weer wat een luxe, wij gaan richting Gironde naar Mortagne sur Mer zo’n 100 km voor Bordeaux het plan is daar 2 dagen te blijven en daarna via cognac richting noorden te gaan, vrijdag afgesproken met onze Belgische vrienden bij Antwerpen, zaterdag willen wij weer thuis zijn. De CP ligt leuk bij een grote jachthaven ook hier weer heel veel campers ca. 60 stuks, wij zijn nog steeds verbaasd hoeveel campers er rond rijden in Frankrijk, Adrie zei al er zijn net zo veel campers als er rotondes zijn, en dat zijn er heeeeel veel. Het weer is mooi, tijdens de borrel zien wij een zwarte lucht aankomen en om 19.00 uur begint het te hozen, om 19.30 uur gaan wij uit eten met z’n vieren, het voorgerecht eendelever paté, heerlijk.    101 km.
IMG_8588 IMG_8599 IMG_8601
5 okt. wij blijven nog 1 dagje in Mortagne sur Mer het weer is een stuk frisser, wel staat de zon weer aan de lucht en het is strakblauw, eerst de blog bijwerken en buiten een boek.lezen, s’ middags een stuk wandelen wij zijn niet de enige heel Fransen families doen het zelfde wat is dit weer een hele leuke CP. Nog 1x om 5 uur de borrel samen, wij gaan morgen richting Cognac Adrie en Rob gaan richting de Dordogne.
IMG_8611 IMG_8613 IMG_8607
6 okt. een koude nacht 10 gr. voor het eerst sokken en een lange broek aangetrokken na het ontbijt nemen wij afscheid van elkaar het was heel gezellig. Het is nog droog wij gaan op wijnjacht, onderweg regen het weer is omgeslagen na 20 km. vinden een wijnhuis die Cotes de Bourges rood verkopen wij kopen 20 liter daarna vinden wij op ca. 20 km voor Cognac een wijnhuis wat rode Charante heeft daar kopen wij 30 liter al de wijnen zijn verpakt in boxen makkelijk stapelbaar in de camper en het blijft goed, thuis weer bottelen in flessen, daarna naar de stad Cognac, bij de Toeristen informatie boeken wij een bezoek aan Hennesy het belangrijkste cognac huis, het is wel commercieel maar toch heel interessant, wij gaan met een bootje aan de overkant van de rivier de Charante en zien een heleboel vaten, de oudste cognac is van 1800 (zie foto), Hennesy produceert jaarlijks 4 miljoen flessen, na de rondleiding krijgen wij 2 glazen te proeven en natuurlijk kopen wij 2 flessen. Daarna terug naar de camper, morgen weer een stukje naar het noorden.   99 km.
IMG_8622 IMG_8624 IMG_8631
7 okt. vannacht regen eerst naar de bakker een vers broodje kopen, daarna naar Jarnac daar naar Angouléme en dan richting Poitiers. In Jarnac gaan wij naar de middeleeuwse kerk uit de 13 e eeuw, in de kerk is een crypte met  wandschilderingen, in het plaatsje daar ligt Mitterand begraven de voormalige president van Frankrijk eerst koffiedrinken op het terras, Courvousier heeft hier zijn hoofdkwartier allemaal cognac, het plan is om naar Saint Maure de Touraine te gaan daar zijn 2 CP, onderweg raakt onze marie van slag door een wegafsluiting, 25 km omgereden. Aangekomen op de CP het is de CP 2 km van het plaatsje er staan ook hier weer veel campers, ik spreek een paar Nederlanders, een aantal komt terug van het zuiden en een aantal gaat voor een half jaar naar Z. Spanje de CP is zoals een CP moet zijn, 2,50 voor de plaats voor alles meer moet je betalen, in de gezamenlijke ruimte hangen briefjes in 5 talen die je zelf moet invullen, betalen vanaf 08.00 uur s’ morgens.  232 km.
IMG_8636 IMG_8637 IMG_8640
8 okt. veel regen het valt altijd tegen als je 6 weken mooi weer heb gehad, wij gaan via Tours naar Marboué daar is nog een CP voor Chartre, morgen via Parijs naar Aras, wij hebben sms contact met Harry hij verwacht ons vrijdag voor 14.00 uur in Klamthout, dan gaan wij met zijn auto naar Antwerpen. s’ Middags wordt het droog lopen een stukje door het plaatsje en kunnen buiten nog een boek lezen.  140 km.
9 okt. eerst een broodje kopen 100 mtr van de CP, wij gaan naar Aras daar is een CP voor Lille, via de rondweg van Parijs.daar zijn wij in geen jaren meer geweest, het verkeer gaat snel, voor Aras gaan wij naar de Auchan een mega supermarkt, het is wijnmaand daar kopen wij wijn en allerlei Franse etenswaren voor thuis, daarna naar de CP in Aras, het weer is opgeknapt de zon schijnt. Nu ga ik de blog verzenden op ons Franse internetkaartje.   322 km.
IMG_8647 IMG_8648
De wijn past maar net in de berging van de camper.

klik hier voor deel 6 met coördinaten van de CP.