Voorjaar Frankrijk 2013

2 t/m 8 mei wij gaan weer lekker naar Frankrijk, eerst stikstof in de banden, volgens zeggen rijdt de camper beter en loopt de band minder snel leeg. Voordat wij naar Frankrijk gaan hebben wij eerst een bruiloft van mijn zuster in de Lutte, wij gaan via Friesland bij de haven in Bergum via Groningen een nieuwe CP bij een havenbedrijf dichtbij het centrum, eerst Groninger museum, daarna naar de markt, weer heel anders dan in Hoorn. De volgende dag gaan wij naar Drenthe CP Barger Compascum, heerlijk gefietst, een hele grote CP met maar 3 campers, geweldig. De volgende dag naar CP in Nordhorn, daarna naar de Lutte CP Epervelde, heel mooi. De volgende dag het diner met familie, weer heel gezellig. Het weer is heel goed en warm, als je mooi hebt is Nederland ook heel mooi.  totaal 330 km.
DSC02215DSC02220
DSC02221DSC02222
8 mei om 08.30 uur vertrokken met een lichte hoofdpijn, het was gisteren weer te gezellig, via Duitsland-Maastricht-Charleville Mezieres over de D987 naar CP  la Cheppe, het weer is slecht, de CP is achterin het dorp en gratis.  600 km.
DSC02228DSC02227
9 mei om 08.30 uur vertrokken met regen, het heeft de hele nacht geregend via Auxerre de N51 naar Nevers-Moulins de N7 naar Clemont Ferand de snelweg op, deze is gratis tot het zuiden, alleen de brug van Milau is betaald, wij rijden door tot de CP Ruynes en Mageride de CP is gratis met sani, ik loop nog even door het plaatsje, ook nu is het weer slecht en het is koud, gauw de camper in daar brand de kachel en een borrel. 570 km.
DSC02229
10-11 mei het is droog, eerst naar de bakker op het plein, weer lekker de bakker in Frankrijk, om 09.00 uur vertrokken, de snelweg op, het plan is Lac de Salagou, de A75 is gratis, de brug van Milau is 10.00 euro, het plan is CP Clermont de l’Herault aan Lac de Salagou, de tom tom stuurt ons verkeerd, de weg is niet geschikt voor campers, wij nemen een andere weg om het meer, het noordelijke gedeelte daar is ook een CP deze staat heel vol.alleen heb je daar minder last van de wind, om het meer staan veel campers vrij, wij kunnen niet verder rijden ivm water op de weg, ook hier heeft het veel geregend, wij keren en na een tijd bereiken wij de geplande CP, voor een camping 6 plaatsen met stroom, 5.00 euro betaal je op de camping daar is ook wifi. Met de kinderen zijn wij hier veel geweest, het weer is goed, alleen de wind, de aarde is hier rood, de camper zit al vol rode stof. De volgende dag lopen wij een stuk om het meer, wel weer heel leuk.  310 km.
DSC02234DSC02235
DSC02236DSC02239
12-13-14 mei wij rijden om 09.30 uur weg, wij gaan richting de kust, eerst gekeken in Cap d’Age, in het centrum een CP alleen asfalt en geen sfeer, wij rijden door naar CP Les Peupliers in Agne Tamarissiene, een hele leuke CP met een kleine camping, zwembad, wifi en een kantine elke dag vers brood voor 6,00 euro, het kan nog steeds goedkoop. In de middag fietsen wij richting het strand en nemen het pontje naar de overkant, een stuk gefietst naar Cap d’Agne, het weer is prima ca. 25 gr. wel erg veel wind, de berichten in Nederland zijn veel slechter. De volgende dag gaan wij met de fiets, ca. 10 min. rijden naar het strand, een mooi strand, s’ avond een kip op de gril en een goede Franse wijn. De volgende dag fietsen wij langs het kanaal naar Agne, koffie gedronken op het plein en vis gekocht voor de grill, s’ middags weer heerlijk naar het strand, het is hier heel leuk, het is voor ons de eerste keer dat wij hier zijn.  60 km.
DSC02245DSC02250
DSC02249DSC02247
15-16 mei regen het is 20 gr. het plan is de CP in Palavas aan de haven, deze CP is altijd heel druk. Er is een mooie plaats aan de kant waar de boten liggen, de CP is voor 90% vol ongelooflijk camperland Frankrijk, kosten 13.00 euro stroom en een prachtig toiletgebouw. Vanuit de CP loop je zo het plaatsje in, langs het kanaal met leuke winkeltjes en restaurantjes, ook verkopen ze s’ morgens heel veel vis,  s’ middags wordt het droog en breekt de zon door. De volgende daag gaan wij fietsen, er zijn hier veel fietspaden, ook dat wordt beter in Frankrijk, wij rijden langs de kust naar de kathedraal de Maguelone heel oud X11, daarna over het fietspad Villeneuve les Maguelone, daar is ook een CP met een groot binnenmeer en een stil strand. 55 km.
DSC02270DSC02255
DSC02265DSC02266
17 mei wij verlaten Palavas en gaan richting Sete, het weer is slecht met regen, voor Sete een prachtig CP aan het strand voor wel 200 campers met een fietspad naar Sete, onthouden voor de volgende keer, wij rijden naar de CP Aigues Mortes, de CP aan de haven gratis met sani. Het plaatsje is oud met vesting muur er omheen, de zon komt weer door, s’ middags gaan wij naar het plaatsje, een biertje op het terras op het plein drinken, het plaatsje is een begin punt van de Camarque, dat wordt morgen onze volgende stop. 50 km.
DSC02274DSC02277
18 mei regen en veel wind, eerst naar de Lidl, daarna doorgereden naar St.Marie de la Mer, daar zijn wij al vaker geweest, alleen het weer is nu heel slecht, stromende regen en heel veel wind. Wij komen daaraan en schrokken van de vele caravans en campers, alle pleinen CP staan vol met duizenden caravans en campers, wij gaan vragen bij de VVV, jaarlijks is hier een zigeunerfeest, de CP aan het strand is ook helemaal vol,  het weer is te slecht en wij besluiten om terug te rijden naar St.Gilles, daar is een CP en een mooi kathedraal met een onderaardse kerk. Om 15.00 uur is het droog en gaan eerst naar de VVV van St.Gilles, het weer wordt vanaf morgen mooi, daarna naar Abbey Church een monument uit de 12e eeuw met een ondergrondse kerk met graftombes, wij krijgen hier een rondleiding, erg mooi en nog nooit gezien.  45 km.
DSC02284DSC02300
DSC02294DSC02295
19 t/m 25 mei opgestaan met een blauwe lucht, wij besluiten om terug te gaan naar St. Marie de la Mer, de CP aan het strand is vol en nu verbazen wij ons weer over de vele caravans en campers, wij besluiten om naar de acsi camping te gaan 3 km van het stadje, een mooie camping, nu al voor 80% vol. S’ middags fietsen wij naar het plaatsje, op het plein spelen diverse zigeunerorkesten, heel gezellig. Het plan was om een paar dagen te blijven, de weersverwachting is voor 1 week heel goed ca. 25 gr. en op vrijdag is de verering van de heilige Sara, de zwarte madonna, Sara staat in de kerk in de kelder, elke dag komen daar duizenden mensen om haar te vereren, op 24 mei wordt zij naar zee gedragen, dat moeten wij mee maken, de camping stroomt vol, wij besluiten om langer te blijven tot Sara de zee ingaat. De volgende dagen gaan wij naar het strand en elke dag naar het plaatsje, daar spelen diverse zigeunerorkesten bij terrassen en op de pleinen, duizenden mensen staan te luisteren en de sfeer is fantastisch, dit hadden wij niet willen misen, s’ avonds eten wij op een terras heerlijk vis. Er is ook elke dag een zigeunermarkt, er lopen hele zigeuner families in mooie kleren, allemaal in het wit of rose, ook zie je zigeunerkoningen, die worden gekust door diverse mensen, heel byzonder. Wij nemen ook het toeristische treintje de Camarque in, dan zie je nog iets van de streek, flamingo’s, stieren en paarden zien wij. Op 24 mei is processie, wij gaan vroeg naar het plaatsje, op het plein voor de kerk staan al duizenden mensen, om 14.00 uur komen er 20 Camarque paarden met berijders, zij gaan de processie voor, achteraan lopen duizenden zigeuners met Sara richting de zee, heel byzonder, nog nooit gezien. De volgende dag gaan wij verder, niets voor ons om zo lang op een camping te blijven, wij haddan dit nooit willen missen.
DSC02321DSC02344
DSC02315DSC02326
DSC02360DSC02372 
25-26-27 mei vertrokken uit de Camarque, wij gaan naar de Provence, via Arles naar Carpentras naar Bedoin, daar is een mooie CP bij de camping met sani voor 3.00 euro, de Mont Ventoux op de achtergrond het weer is prima. De volgende dag gaan wij naar de markt, een hele grote markt door het hele plaatsje, wij kopen fruit een gedroogde ham voor thuis en een pet voor mij. S’ middags heerlijk gelezen in de zon, wat is Frankrijk toch mooi. De volgende dag mooi weer, wij blijven nog een dag, een stuk gelopen naar het stadje een pasties op het terras.  130 km.
DSC02381DSC02386
DSC02393DSC02394
DSC02396
28 mei ik ben vandaag jarig 63 jr. een heleboel sms jes, het weer is omgeslagen, wij verlaten Bedoin, eerst gaan wij naar de Cave wijn kopen, tapwijn en Cotes de Ventouw kopen, wij besluiten naar Vaqueras te gaan op de gemeente camping, alles moet worden opgeladen, wij hebben altijd zonder stroom gestaan, het is een leuke camping, redelijk bezet, s’ middags lopen wij door het plaatsje, gaan naar de cave waar wij al een aantal keren geweest zijn om Vaqueras wijn te kopen, de caves is verlaten, niemand te zien, er is een grote caves bij de camping daar gaan wij morgen wijn kopen.   40 km.
DSC02397DSC02400
29 mei s’ nachts heel koud ca. 6 gr. op naar Vaison la Romaine, daar is een CP bij het stadje, s’ middags naar het stadje gelopen, weer erg leuk, het weer is weer goed, wij waren hier toen wij 35 jr. getrouwd waren met de kinderen, op het terras een bietje gedronken, s’ avonds hebben wij hier heerlijk gegeten, wij verbazen ons toch steeds dat je in Frankrijk goedkoop kan eten.  30 km.
DSC02408DSC02404
30 mei de nacht is weer koud, het plan is naar Valreas te rijden en op de CP te gaan staan bij een wijnboer en daar tap wijn te kopen. Eerst naar Vareal het stadje bezoeken, het weer is redelijk ca. 22 gr. wel weer veel wind, naar de CP Domaine des Lauribert gegaan, een mooie CP ca. 30 plaatsen, gratis met alle voorzieningen, je staat midden in de wijnvelden. 50 liter tap wijn gekocht en 12 flessen Valreas wijn.  25 km.
DSC02412DSC02414
31 mei wij besluiten om richting huis te gaan, de wijn moet de fles in, om 09.00 uur verlaten het wij het wijnhuis, richting Cres-Romans-Voi Ron-Bourg en Bres naar Louhans de wegen vallen tegen, veel door dorpjes met allemaal verkeersdrempels, de CP is aan het water bij een haven, de CP kost 06.00 euro, het lijkt wel dat wij alle reisdagen slecht weer hebben, ook vandaag is het waardeloos, onderweg hebben wij lekkage in de wijnfusten, de doppen gingen lekken, onderweg de handdoek eronder schoongemaakt, volgende keer andere vaatjes kopen.  340 km.
DSC02419DSC02420
1 juni s’ morgens is het droog, wij schieten lekker op, wij gaan richting Besacon, redelijke wegen in de Jura en natuurlijk weer regen onderweg, richting Vesoul de N57 hele stukken zijn 4 baans, via Metz naar Bastogne, in het centrum op het plein is een CP gratis, s’ middags lopen wij nog even door het stadje, een leuk stadje met een leuke winkels, eerst een borrel in de camper daarna lekker eten en vroeg naar bed.  370 km.
2 juni om 09.00 uur rijden wij via Luik-Maastricht naar Hoorn, wij zijn om 14.00 uur weer thuis.
Frankrijk was weer heel leuk, mooi CP gehad, wij hebben allemaal N wegen gereden en tol vrije snelwegen, 3550 km gereden. Het weer was redelijk, ten opzichte van Nederland was het heel mooi, over het algemeen goed weer gehad, alleen wel veel wind gehad. De Camarque was super met de zigeuners.