Najaar Turkije 2013 deel 2

23 aug. wij blijven nog een dagje op de camping, het weer is prachtig ca. 33 gr. s’ morgens met de fiets naar Igoumenitsa gereden, een koude koffie op het terras, het is niet verandert met de laatste keer Griekenland 3 jaar geleden, de mensen zien er goed uit en de terrassen zitten allemaal vol, misschien op het platte land of in de grote steden gaat het minder? naar de supermarkt voor vers fruit en muggenspul, s’ middags naar het strand, heerlijk, wat een mooie dag. Bij de borrel plannen gemaakt voor de volgende dag, je moet nu eenmaal door het binnenland naar het oosten. Het plan is om een CP in Vergina.
DSC02521DSC02525
24 aug. om 09.30 uur vertrokken, wij nemen de tolweg richting Thessaloniki, het is een prachtige weg door het hooggebergte met heel veel tunnels, kosten 18 euro. er zijn ook skistations, de snelweg is heel stil, na 260 km nemen wij de afslag naar Vergina, wij komen gezamenlijk aan, de CP ligt in de zon en is op asfalt, heel toevallig hebben wij 3 jaar geleden op 8 km. voor Vergina aan het meer gestaan in het bos, besloten wordt om terug te rijden en daar te gaan staan een prachtige plek bij een restaurant, daar gaan wij vanavond uit eten.   287 km.
DSC02535DSC02539
25 aug. wij gaan verder richting Turkije, de snelweg richting Alexdroupoli, rechts 2 prachtige binnen meren daarna hoge bergen met veel olijfbomen en soms een wijngaard. Er zijn ook veel katoen en tabaks velden, wij nemen de afslag naar Imeros ca. 55 km. van Alexdroupoli naar het strand. Wij gaan aan het strand staan met douche en toiletten, de mensen zijn erg vriendelijk, ook zijn er de eerste moslims die gekleed in zee gaan, s’ avonds de i pot aan een lekker gegeten.      345 km.
DSC02541DSC02542
26 aug. wij blijven nog een dag, s’ morgens met Adrie en Rob op de fiets naar het plaatsje Imeros, een kleine supermarkt en een slager, wij halen brood en vlees voor de barbecue, daarna een koude koffie op het terras, op het terras zitten alle mannen van het dorp, het kost hier heel weinig, toerisme is hier niet, de mensen zijn heel aardig. Als wij terug zijn hebben de banden van onze fietsen 4 gaatjes, dat komt door kleine doorntjes, Paul gaat de banden plakken, s’ middags naar het strand en heerlijk gezwommen, het weer is nog heel mooi ca. 33 gr. s’ avonds heerlijk lamsvlees op de barbecue. Er zijn hier heel veel zwerf honden, ik heb er 15 geteld, sommige Grieken komen de honden s’ avonds eten brengen, s’ nachts huilen de honden veel.
DSC02547DSC02544
27 aug. vroeg weggegaan, wij gaan naar Turkije, eerst naar de Lidl drank voorrraad aangevuld voor Turkije, ik hoop dat ze bij de grens niets merken van onze drankvoorrraad. Het landschap is saai dor en er wonen geen mensen, na 60 km. komt de grens in beeld, eerst de Griekse douane, daar mochten wij doorrijden daarna niemandsland, eerst nog taxfree metaxa kopen daarna de Turkse grens eerst een visum krijgen 15 euro pp. daarna de camper inklaren en daarna door de 2e douane poort. De douane wilden wel even in de camper kijken, gelukkig de drankvoorrrad niet gezien in onze paspoorten diverse stempels en een sticker. Om 12.00 uur zijn wij in Turkije, het landschap lijkt op Frankrijk, veel zonnebloemen en veeteelt, de snelweg is slecht met veel kuilen sommige stukken worden vervangen, langs de weg veel verkopers van meloenen, ook fietsers en mensen die op de weg lopen,wat opvalt heel tankstations met alle gas, alleen de prijs is hoog de diesel kost ca. 2.00 euro, langzaam naderen wij Istanboel, ca. 25 km voor Istanboel komen de flats in beeld en overal mensen, bussen en auto’s wat een drukte, om ca. 16.30 uur arriveren wij in Istanboel op de CP aan Bosporus.373 km.
DSC02553DSC02554
28 aug. wij gaan vandaag Istanboel in, met de fiets, de CP ligt op ca. 3 km van het hart van het Europese gedeelte, dit gedeelte is het oudste, met de blauwe moskee, de bazaar en het paleis topkapi. Met de fiets is een hele belevenis, er loopt een fietspad naar het centrum, wij zijn de enige fietsers, iedereen kijkt je aan lacht en zwaait naar ons. Voordat wij weg gaan nog even 4 lekken plakken van de fiets, de doorns hebben hun werk voortgezet. Wij fietsen eerst naar de nieuwe Galata brug, deze brug is in 2 gedeelte, de bovenste is voor het verkeer de onderste zij allemaal visrestaurants, daarna naar de nieuwe moskee, daarna naar de Egyptische bazaar, in de middag een broodje kabab, heerlijk voor 2 euro. In de middag maken wij een boottocht over de Bosporus, het weer is heel warm, ca. 33 gr., je moet een lange broek aan, anders kom je de moskee niet in, de dames moeten een sjaal om . Om 17.00 uur weer terug op de CP, eerst douchen en daarna een borrel de barbecue aan, het is ongelooflijk, s’ avonds komen de Turken naar de CP met hun auto en kijken richting Bosporus en kopen dan een kop thee, ook zitten hele families op het gras met de barbecue aan en drinken thee, een tafreel dat je niet mag missen, je begrijpt nu meer van de buitenlanders die in Nederland wonen die het zelfde doen, elke dag gaat ca. 5 keer een oproep tot het gebed, de eerste keer om 4.30 uur s’ morgens, elke keer wordt ik er wakker van, het hoort bij Turkije met hun geloof. Wij  zijn nog maar kort in Turkije, maar het pakt ons geweldig, het is andere cultuur, de bevolking is heel aardig en Istanboel is geweldig een miljoenen stad met heeeeel veel mensen, je ziet er hele moderne mensen en ook mensen die gesluierd zijn, hele families de ene heel modern de ander met bourka.
DSC02564DSC02569
DSC02574DSC02596
29 aug. om 10.30 uur gaan wij weer met de fiets naar het centrum van Istanboel , het is vandaag heel warm ca. 37 gr. in het centrum gaan wij met de tram richting blauwe moskee, de moskee is de grootste van heel Istanboel, hij heeft 7 minaretten en heeft 21.000 blauwe tegeltjes wat een gebouw, bij de ingang moeten de schoenen uit, de vrouwen moeten een hoofddoek op, het is heel indrukwekkend, daarna gaan wij naar het Hya Sofia museum, een Byzantijnse kerk, waarvan de bouw gestart is in 532, duizend jaar was dit gebouw de grootste christelijke kerk, het interieur is ontworpen als aardse afspiegeling van het paradijs en is een lust voor het oog en het werkelijk adembenemend mooi. later is het een moskee geworden, het is het 8e wereldwonder.je ziet op diverse plaatsen nog kerkelijke afbeeldingen, het is geweldig dat zo’n gebouw in die tijd gebouwd kon worden. Wij gaan eerst wat eten, er zijn heel veel eettentjes met allemaal Turkse specialiteiten, heerlijk en goedkoop, ook staan op elke hoek verkopers met flesjes water. Na de lunch gaan wij naar de grote bazaar, nu ook weer overweldigend, wel 1000 winkeltjes in lange gangen een doolhof, met goud, zilver, kleding, kleedjes en nog veel meer, daarna weer naar de CP, door de grote warmte is het wel vermoeiend door de stad te lopen. Tijdens de borrel zag Nick dolfijnen in de Bosporus, een leuk gezicht de dolfijnen te zien, morgen de laatste dag Istanboel.
DSC02602DSC02609
DSC02621DSC02628
30 aug.de nacht was hectisch, heel veel verkeer om de camper, het is ongelooflijk maar er komen nog auto’s binnen om 5 uur in de morgen, de bestuurders kopen dan thee, ook zijn het stelletjes, wat zij doen dat kan je wel verzinnen. Mijn buik doet ook raar, ik moest s’ nachts diverse keren naar de toilet, het zal de warmte wel zijn, Joke heeft er ook last van. Het is vandaag een nationale feestdag, de Turken vieren de overwinning op de Grieken. Wij gaan met taxi naar het Topkapi paleis, de knie van Ingrid moet rust hebben, het paleis is gebouwd in de 16e eeuw, de sultan heeft er gewoond, het was het bestuur centrum van het Osmaanse rijk, het paleis is ommuurd en heeft vrouwen vertrekken in hoogtijdagen was er een harem van wel 500 vrouwen, het gebouw is sober, alleen de vertrekken van de sultan waren mooi aangekleed, helaas mocht ik er geen foto’s maken. In de middag nog wat gegeten op het terras, mijn buik gaat weer, alleen voel ik mij wat slap. Wij zijn 3 dagen in Istanboel geweest en hebben alleen nog maar het Europese deel gezien, het Aziatische deel nog niet, misschien de volgende keer. Je wordt wel moe van de vele mensen in deze miljoenenstad, het was een bijzondere ervaring. Het plan is morgen naar de zwarte zee te gaan, eerst met de veerboot over de Bosporus,
DSC02637DSC02643
31 aug. om 8.30 uur vertrokken naar de veerboot, om 09.00 uur varen wij richting Aziatische gedeelte van Turkije, op de boot hebben wij besloten i.v.m. de toestand in Syrië niet naar het oosten te trekken, het plan is om bij Ankara richting riviera te gaan, wij houden het nieuws zo goed mogelijk in de gaten, via de schotel. Wij rijden Istanboel via de 6 baans snelweg uit, de stad is hier nog heel groot, wij hebben nog ca. 20 minuten nodig voordat de stad achter ons ligt, via de D020 rijden wij richting Zwarte zee, het is hier prachtig veel bossen en heuvelachtig. Wij nemen niet de kustweg i.v.m. de slechte weg. De weg door het binnenland wordt een kleine 2 baans weg met veel hobbels en kuilen, onderweg bij een stalletje kopen wij brood en groeten, hele families zitten bij elkaar wat te verkopen en allemaal gesluierd heel anders dan in de stad. Wij rijden via Omerli naar Sile en komen uit in Agva een plaatsje aan de kust met een camping. De camping is matig tot slecht een echte Turkse camping met alleen maar tenten en weer hele families de ene helemaal gekleed met zwemburka de ander in kleine bikini, ik blijf het een raar gezicht vinden zo een cultuur verschil. Als wij op de camping zijn moeten moet er eerst gewassen worden, daarna lunchen en naar het strand, het weer is hier een stuk minder ca. 25 gr. het is bekend van de zwarte zee dat het weer erg slecht kan zijn, het plan is om morgen ook hier te blijven. 110 km.
DSC02661DSC02658
DSC02657DSC02663

Klik hier voor deel 3