Najaar Turkije 2013 deel 3

1 sept. gisteravond de kinderen en kleinkinderen gesproken, dat doet je weer goed verhalen over voetbal, zwemles, school. De nacht was heerlijk, het was in de camper 18 gr. dekentje op de hoes van het dekbed.  Vandaag blijven wij nog een dagje op de camping, s’ morgens met  Adrie en Rob naar het plaatsje gefietst, wat een leuk plaatsje, veel restaurantjes leuke winkeltjes echt een Turks plaatsje waar de Turk vakantie viert, op een terras 3 thee en 1 koffie gedronken voor 5 TL, omgerekend 2 euro, dat kan alleen nog in Turkije, verse vis gekocht voor vanavond voor de barbecue. S’ middags naar het strand, de Zwarte zee is een gevaarlijke zee met veel onderstroming de badmeester let goed op, de zon laat het afweten de temperatuur is goed ca. 25 gr. De camping is Turks, je moet niet naar de wc. heel smerig er is alleen maar koud water, dus doen wij alles in de camper, stroom valt van tijd tot tijd ook uit, het maakt niet uit, het is alleen maar leuk, de Turken steken om 11.00 uur de barbecues aan, want er moet gegrild worden.  Morgen gaan wij verder langs de kust van de Zwarte zee, de route is moeilijk, veel wegen zijn niet voor campers, karrensporen of wegen met heel veel gaten, wij zien wel.
DSC02676DSC02667
DSC02665DSC02672

2 sept. wij gaan vandaag weer verder, om 4.30 uur werden wij weer gewekt door de moskee, je went er al aardig aan, om 3.00 uur arriveerde een Turkse familie op de camping, de barbecue aan en daarna slapen op de grond, ik kan er nog steeds niet achter komen wat het leefpatroon is van de Turken? Eerst tanken, diesel, gas en water, onze watertank hadden wij gevuld op de camping met bronwater, het water was helemaal bruin geworden, uit de tank laten lopen en bij het tankstation nieuwe, dit ruikt naar chloor. Onderweg een heuvelachtig landschap met veel landbouw en veeteelt, er zijn ook veel bergraafplaatsen, deze liggen allemaal onder de bomen met hele kleine steentjes bij de graven, een ander gezicht dan bv Spanje. Wij rijden via Kandira naar Karasu, daar is aan het strand ruimte voor 3 campers. Onderweg hele kleine dorpjes met oude gesluierde Turkse vrouwen, als wij Karasu binnen rijden zien wij veel tenten van zigeuners, na 3 km rijden wij het strand op na 100 meter is een vakantiedorp. Wij zetten de campers langs het strand en lopen het vakantiedorp in, al gauw wordt er gewenkt door een aantal Turkse mannen dat wij op het vakantiedorp mogen staan. Wij zetten onze campers aan de rand neer. De mannen vertellen ons dat wij wel een maand mogen staan, er is een winkel met vers brood, internet en een zwembad, het is niet te geloven wat een gastvrijheid. Je leest in verslagen dat de gastvrijheid hier erg groot is, het is inderdaad waar, ongelooflijk. S’ middags heerlijk naar het strand en in zee, de zee is rustig en heerlijk.  S’ avonds skypen met Elmer,Marjo,Kick,Ike en Oma.  111 km.
DSC02681DSC02684

3 sept. heerlijk geslapen, de temperatuur is heerlijk s’ nachts 20 gr. overdag 30 gr. de zee is heel rustig, eerst vers brood kopen in de winkel daarna het verslag bij werken, wat een plek hier! De Turkse Duitsers zeggen ons gedag, ze gaan naar hun vakantieverblijf aan de Turkse riviera ook daar zijn wij weer uitgenodigd, wij zien wel. De hele dag aan het strand, lezen zwemmen en zonnen, De Zwarte zee is bijna niet zout, het is heerlijk water niet te vergelijken met andere zeeën ca. 25 gr. s’ middags gezwommen in het zwembad van het park en thee gedronken op het terras. De weersvoorspelling is niet goed er komt ander weer aan. S’ avonds nog skypen met Marit Milan en Marc.
DSC02687DSC02685
4 sept. zwaar onweer vannacht en heel veel regen, wij besluiten om de Zwarte zee te verlaten, ik had al gelezen dat het weer aan de Zwarte zee niet erg standvastig is, soms warm en een paar dagen van heel veel regen, de plaats waar wij staan is de regio in Turkije waar het meeste regen valt. Jammer dat wij de mensen van het park niet gedag kunnen zeggen. Wij gaan richting Ankara, je ziet maar wat het weer kan bepalen, de voorspellingen zijn 3 dagen met regen, wij rijden via Sakarya naar Düzce, Balu, en Gerede.  Boodschappen gedaan in Balu bij een grote Turkse supermarkt, de wijn valt toch mee in prijs, verder kun je alles kopen. Onderweg een afwisselend landschap beetje veeteelt, maisvelden later veel pompoenen en verkoop van aardappels, onderweg heel veel regen, de wegen stonden vol water met hele grote plassen, het was bar weer, de temperatuur is gedaald en het is gewoon koud, ca. 90 km voor Ankara is een camping, er staat niemand op een paar verlaten caravans na, de omgeving lijkt op Oostenrijk, de camping is op 1500 meter hoogte en in de winter is hier wintersport, wij kunnen douchen in een houten berghut, de temperatuur is 9 graden, ongelooflijk wat een verschil, gisteren lagen wij nog te bakken op het strand. Om 17.00 uur eerst borrelen bij Adrie in hun camper, daarna eten en de kachel aan.  272 km.
DSC02689DSC02694

5 sept. s’ nachts was het heel koud ca. 7 gr. de hele nacht regen, om 08.00 uur opgestaan en eerst douchen in de blokhut, het ruikt echt naar wintersport, niet te geloven in Turkije. Om 09.30 uur wegereden richting Ankara een mooie 4 baans weg, langs de weg zie je diverse mensen in de berm bramen en fruitplukken. Het landschap is Oostenrijk, veel dennen en bergen, ook zijn er veel stuwmeren, Elmer er is nog veel meer dan Frankrijk?? na een tijd heel veel verkopers van meloenen en soms een plaatsje. Ongeveer 30 km. voor Ankara komen de huizen weer in beeld, daarna veel flatgebouwen, de ring om Ankara is ca. 60 km lang en 6 baans, ongelooflijk de stad is onderverdeeld in diverse regio’s met wijken van flats of laagbouwhuizen, deze wijken hebben een zwembad, tennisbanen en soms een golfbaan een moderne stad met 4 1/2 miljoen inwoners. Wij nemen de afslag naar Gölbasi. Om 12.30 uur komen wij op de CP deze is bij een hotel ca. 10 km van het centrum vandaan, je mag alle voorzieningen gebruiken van het hotel het ziet er prachtig uit. Er staat nog een camper, dit is de eerste camper die wij zien in Turkije, het is een moslim gezin uit Engeland die wacht op visums om door te reizen via Irak, Iran en daarna naar China. Het weer is goed ca, 22 gr. de dag gelezen en gezwommen in het zwembad van het Hotel, morgen gaan wij Ankara verkennen.  145 km.
DSC02705DSC02708
DSC02703DSC02710
6 sept. de nacht was fris, het was 6 gr. Ankara ligt op een hoogte van 1000 meter, s’ winters ligt hier vaak sneeuw. Wij hebben met het hotel afgesproken dat wij met een busje gebracht worden naar het busstation van Gölbasi, om 9.30 uur vertrekken wij, aangekomen nemen wij een dolmus busje dat is een klein busje waar je contant betaalt, als het busje vol is geven de mensen het geld door naar de chauffeur en krijgen het wisselgeld zo weer terug, voor 75 euro cent gaan wij naar het mausoleum van Ataturk, onderweg heel veel nieuwbouw, super moderne flats worden er gebouwd. Ataturk is de grondlegger van Turkije, heeft vrouwen stemrecht gegeven het mausoleum is klaar gekomen in 1953, Ataturk is overleden in 1938, hij ligt in een sarcofaag van 40 ton, heel indrukwekkend, daarna zijn wij met de taxi naar het museum van de Anatolische beschaving geweest, dit museum bezit de omvangrijkste collectie Hettitische en Anatolische oudheden vanaf de steentijd tot de Romeinse tijd en de Osmaanse tijd. Daarna een broodje kebab gegeten, weer heerlijk zo’n broodje, alleen alcohol verboden je kan bij het broodje alleen water en ayran bestellen een soort karnemelk, ayran drinken heel veel Turken. In de middag gaan wij naar de oude bazaarwijk dit is het meest oude gedeelte van Ankara, overal mensen en toeterende auto’s, heel leuk was de levensmiddelen bazaar met veel fruit, vis en winkels met vlees.. Ankara is een heel moderne stad die ruim is opgezet met veel snelwegen er om heen en door, wat ons opviel is dat er weinig toeristen waren. Terug met de bus, wij hadden geen kaartjes gekocht en mochten gratis naar Gölbasi reizen. Terug op de CP eerst zwemen douchen en de borrel. Morgen gaan wij weer verder, wat een geweldig land met aardige mensen, ze vragen steeds waar wij vandaan komen, Holland kennen ze allemaal van Kuyt, Sneijder en Babbel.
DSC02726DSC02730
DSC02732DSC02744
7 sept. wij gaan richting Cappadocia, wij vertrekken om 08.30 uur, ons doel is om op de hotelcamping in Aksaray 1 dagje te gaan staan. Het verbaasd mij nog altijd dat de infrastructuur goed is in Turkije, ze doen er alles aan om de wegen te verbeteren, aan elke weg wordt gewerkt, ook nu weer weer, een goede 4  baans weg met soms wegwerkzaamheden. Het landschap is licht glooiend met hier en daar een klein dorpje, het gebied waar wij doorheen rijden is de graanschuur van Turkije, waar je ook kijkt staat graan met soms een kudde schapen, verder helemaal niets. Wij nemen de 4 baans weg richting Kulu naar Sereflikochisar, daar rijden wij langs het grootste meer van Turkije, het meer is een zoutmeer van 80 km lengte en 40 km breedte, de diepte is 30 cm, alleen in het midden is het 1 1/2 meter diep, er wordt veel zout gewonnen, onderweg stappen wij uit en lopen over het zout van het meer, ongelooflijk zo veel zout, als je komt aanrijden lijkt het wel het IJsselmeer in de winter, veel mensen lopen over het zout en gaan met hun blote voeten in plassen water staan. Er komt een sms van Adrie dat de hotelcamping helemaal niets is, wij besluiten om door te rijden naar Cappadocia. Onderweg gaan wij tanken, de prijs is deze keer redelijk 1 liter diesel voor 4.27 Turkse lire, ongeveer 1.70 euro, in het tankstation wordt ik aangesproken door een Turk die engels spreekt, hoeveel een camper in Nederland kost, hij lacht wat en zegt dat je voor die prijs een groot huis in Turkije kan laten bouwen, na het tanken krijgen wij koffie aangeboden. Wij slaan bij Aksaray linksaf richting Nevsehir en naderen Cappadocia, met de kegelvormige torens, ondergrondse steden en nog veel meer, wij willen hier een paar dagen blijven en diverse excursies doen. Wij komen aan op camping in het plaatsje Göreme, camping Göreme is simpel maar ligt vlak bij het plaatsje aardige mensen typisch Turks, eerst onderhandelen over de prijs, voor 3 campers 36 euro per dag is redelijk, wij worden aangesproken in het Nederlands, de eigenaar is een Belg. De campers neergezet en s’ avonds uit eten in het restaurant van de camping, ze hebben daar een specialiteit een stoofpotje in een aardewerk potje waar ze de deksel van afslaan met een mes, de eigenaar kwam bij ons zitten, ik kon hem diverse vragen stellen in het Nederlands, over politiek, het leven in Turkije en nog veel meer, Turken zijn hardwerkende mensen, gastvrij . De natuur is ongelooflijk, hij vertelde dat je op 60 km voorbij Cappadocia al vanaf eind oktober kan skien en helemaal naar het oosten kan je 10 maanden per jaar skien en in Alanya is het op dit moment 45 gr. nog even wachten voordat wij daar naar toe gaan, wat een land ongelooflijk. De volgende dagen gaan wij Cappadocia verkennen, hier is heel veel te zien.  290 km.
Tussenstand gereden 3590 km
DSC02752DSC02758
DSC02771DSC02780
8 sept. om 6.30 uur kwamen de ballonnen over, je kan een ballonvaart boeken, daarna lekker ontbeten, de nacht was fris, het weer is goed ca. 23 gr. en de verwachting is ook ok. Wij gaan 2 excursies maken, morgen gaan wij 2 dagen met een busje een tolk en iemand van de camping naar Nemrut Dagi, de campers blijven dan op de camping, Nemrut Dagi moeten jullie maar opzoeken op internet, dit gedeelte van Turke is echt, het is onze grote wens om daar heen te gaan, de wegen zijn voor een camper te slecht vandaar het busje.

Klik hier voor deel 4