Najaar Turkije 2013 deel 4

8 sept. Deel 3 op internet gezet, even rustig op de camping, de camping heet Camping Dilek, www.campingdilek.com, ik heb de 2 eigenaren belooft promotie te maken over de camping op mijn blog, het zijn hele spontane mensen die behulpzaam zijn met alles, de eigenaar noemt ons lieve gasten, een van de eigenaren heeft in België gewoond en spreekt heel goed Nederlands hij heet Sahin samen met Ugo leiden zij de camping. Het is voor ons heel makkelijk dat hij Nederlands spreekt, wij kunnen alle vragen stellen over Turkije. Wij gaan morgen met Ugo naar Nemrut Dagi en vrijdag met Sahin met een busje Cappadocia verkennen.
DSC02920DSC02776
DSC02922DSC02923
S’ middags naar het plaatsje Göreme gelopen en wat boodschapjes gedaan. Tassen ingepakt voor morgen, dan gaan wij 2 dagen op reis zonder camper.
9 sept. Het is busje is om 08.00 uur gearriveerd, eerst goed ontbijten voor onze reis, precies om 09.00 uur zijn wij weggereden met een mooi busje naar Nemrut Dagi. Het is 610 km naar het oosten rijden, verwacht is dat wij om 16.00 uur daar arriveren, in totaal gaan wij 1500 km rijden in 2 dagen. Het is een grote wens naar Nemrut Dagi te gaan, dit is voor ons een mooi alternatief met een busje en niet met de camper, de wegen worden slechter en in een korte tijd zoveel km te rijden is niet te doen, wij hebben een goede prijs afgesproken met de eigenaren van de camping alles inclusief, hotel, busje, tolk eten en hotel. De eerste km is het landschap glooiend, bij Cappadocia is veel wijnbouw, bij Kayseri verschijnen de eerste hoge bergen en nog steeds is er wijnbouw. Wij zijn Kayseri voorbij een stad met 1 miljoen inwoners en natuurlijk hele hoge nieuwe flat gebouwen. Daarna een heel gebied met niks, geen huizen en mensen, wel heel veel graan en wat koeien, wij slaan bij Pinarbasi rechtsaf naar Sariz, bij Göksum worden de bergen hoger wij rijden richting Kahramanmaras, de weg wordt hier 2 baans en rijden door een gebied met bergen van 2000 mtr met langs de weg geblokte palen die ook in Oostenrijk staan. De lunch gebruiken in een echt Turks restaurant waar wij lamskoteletten met sla gaan eten.
DSC02786DSC02798
DSC02803DSC02809
DSC02793DSC02806
De natuur wordt heel mooi grote dennenbossen met bergen. In Kahramanmaras valt het op dat hier veel moskeeën zijn dan in andere steden, deze stad is bekend van zijn pepers en ijs, wij stoppen bij een ijsshop en krijgen een ijsje van Ugo, een apart ijsje nog nooit zo lekker ijsje gegeten, daarna richting Besni en daarna naar Adiyaman na 50 km dalen wij en dan zijn er weer palmen, oleanders en olijfbomen. Onderweg veel druivenplanten en verkoop van druiven en druivensap, in deze streek vind je geen wijn. Sommige delen van de weg zijn slecht, het overgrote deel van de wegen is goed, ongelooflijk wat de Turk aan de wegen doet, de infrastructuur is strek verbeterd. Adiyaman is een middelgrote stad met 300.000 inwoners. Wij nadere het Koerdische gedeelte van Turkije en Nemrut Dagi is nog 75 km rijden. Het landschap is licht heuvelachtig en het weer is goed ca. 39 gr. met veel zon. Na 30 km. komt Nemrut Dagi in beeld, wij komen aan in Kahta, daarna slaan wij af richting de berg, de wegen worden minder, hele kleine dorpjes passeren wij met kleine huisjes en hutjes, hier heeft de tijd stil gestaan, door de dorpjes racen alleen maar de busjes met de toeristen, na Kath is het nog 1 uur klimmen naar Nemrut, de berg is 2100 meter hoog.Wij arriveren op een parkeerplaats waar de busjes geparkeerd worden.
Nemrut Dagi is een kale berg op 2100 mtr. hoogte in het oosten van Turkije het is één van de meest bizarre monumenten van Turkije. Koning Antinochos van het rijke staatje Commagene liet op de top van Nemrut Dagi in de 1e eeuw voor christus een kegelvormige heuvel aanleggen van vuist grote stenen, met een hoogte van 60 mtr. en een diameter van 150 mtr. Aan 3 zijden van deze heuvel werden locaties gemaakt om de goden te eren. De tombe is gevonden doormiddel van röntgenstralen de tombe is een kruising tussen grafheuvel en een tempel. Het onafhankelijke koninkrijk Commagene bestond slechts korte tijd. Het gebied bestond al 12 eeuwen voor christus, als provincie van het rijk van de Hettieten, maar pas rond 160 jr. v. Christus wist het bij een overgang over de Eufraat gelegen Commagene zich te ontwikkelen tot zelfstandig gebied met Samosat als hoofdstad. Nemrut Dagi is zwaar beschadigd door een aardbeving, op de berg zijn de figuren eraf gevallen, wel heel jammer.
Het is nog 200 mtr. lopen naar de top over een pad met trappen, Ingrid en Joke haken af het is te zwaar, daarna gaat de trap over in kale stenen, aangekomen op de top is het een pracht gezicht, adembenemend zie je de grote koppen en op de top de prachtige beelden, het vergezicht en de zonsondergang is geweldig. Het is eigenlijk niet te beschrijven wat wij hier zien, hoe kan het in die tijd gebouwd zijn.
DSC02828DSC02835
DSC02830DSC02837
Om 19.00 uur gaan wij naar beneden en richting hotel, het hotel is in het centrum van Kahta een leuk hotel met camper plaatsen erbij. Tassen op de kamers gezet en daarna een biertje, gelukkig hebben ze dat. Het eten is lekker weer typische Turkse gerechten een kleine Turkse pannenkoek met vlees en salade. Bij de vraag of ze ook wijn hadden moet wel heel diep gezocht worden en ja er komt 1 fles wit en rood, de rode wijn is niet te drinken, de wijn was bedorven, ik vraag aan de kelner of hij wil ruiken, zijn antwoordt is ik drink geen wijn, er wordt gezocht en er komt een goede fles. Na het eten naar bed, want morgen worden wij gewekt om 03.00 uur om om 03.30 weer naar Nemrut Dagi te rijden voor de zonsopgang.
DSC02855DSC02856
10 sept. om 03.30 uur worden wij gewekt, zonder ontbijt gaan met het busje en gids weer naar Nemrut Dagi, om 4.45 uur zijn wij er, wij zijn niet alleen op de parkeerplaats er komen weer veel busjes. Eerst moeten wij wachten in een ruimte met kleden en tapijten, je kan hier een doek huren voor de kou.
DSC02857 DSC02858
Het is koud, wij hebben ons dik aangekleed en om 05.25 uur gaan wij naar boven, het is nog vrij donker, boven aangekomen is de aanblik van de beelden indrukwekkend, de zon komt op om 06.00 uur, de zon op de beelden geeft weer een heel bizar beeld. Om 07.15 uur gaan wij weer richting busje.
DSC02861DSC02880
DSC02871DSC02885
DSC02886DSC02877
Op de terugweg wordt er een andere weg genomen onverhard met een adembenemend uitzicht, de 1e stop is een gevangenis en een tunnel. De 2e stop is een grafheuvel van Karakus, in de grafheuvel liggen 3 vrouwen. De 3e stop is de oudste brug van de wereld de brug heet Cendera Köprüsü. Daarna gaan wij terug naar het hotel. Het is nu 09.30 uur het ontbijt staat klaar. Daarna snel een douche, wij rijden om 10.15 uur weg, de chauffeur is naar huis, er is een nieuwe chauffeur met een mooie grotere bus. Onderweg kunnen wij uitrusten van een indrukwekkende 2 dagen. Onderweg lunchen wij, pannenkoek met kip. Om 19.00 uur zijn wij terug op de camping, allemaal heel moe, dit hadden wij nooit willen missen, wat geweldig.
DSC02914DSC02911
DSC02902DSC02916
11 sept. Wij lagen al vroeg in bed, heerlijk geslapen. Om 06.00 uur hoorde ik de ballonnen boven de camper, ben opgestaan en foto’s gemaakt. Vandaag een rustdag, verslag bijwerken en inlezen voor morgen. Met Sahin morgen op pad.
DSC02918DSC02919
S’ middags aan de borrel komen Ugo en Sahin ook een borrel drinken, wij stellen voor of zij mee willen eten met ons, wij zetten de tafels aan elkaar en bereiden een maaltijd samen met diverse dingen die wij in kast hebben. De avond vordert en het is heel gezellig, wat een fantastische camping met hele leuke mensen. Wij leren heel veel van Turkije.
DSC02925DSC02923
12 sept. Sahin had belooft dat zijn moeder het ontbijt zal verzorgen, om 08.30 uur komt Sahin en Ugo aanlopen met het Turkse ontbijt, bladerdeeg met kaas, honing en sesamzaad, heel apart en lekker. Daarna gaan wij met de auto’s van beide heren op stap Cappadocia verkennen, het wordt een vermoeiende dag met veel bezienswaardigheden. Het gebied Cappadocia is ontstaan door 2 vulkanen, de ene vulkaan heeft lava met zand gespoten en de andere lava met stenen, de lava met zand is heel zacht, door de regen laat het zand los en de harde stenen komen dan in zicht, volgens Sahin ontstaan er na een regenbui nieuwe vormen en de wegen liggen dan vol zand, er is geen gebied ter wereld dat er zo uit ziet. Eerst gaan wij naar de liefdes vallei, in de volksmond penis vallei hier zie je grillige vormen van de bergen.
DSC02928DSC02931
Wij gaan verder naar de roze vallei, deze naam als het regent de stenen roze zijn. Het is 600 mtr lopen, er zijn rots woningen en een kerkje. De rots woningen werden uitgehouwen 120 jr voor christus en zijn bewoond geweest tot 80 jr geleden. In de woningen zijn gaten voor postduiven te zien, in het kerkje zie je gaten waar kaarsen in gebrand hebben zuilen met aan de onderkant gaten voor geschenken, je wordt er helemaal stil van als je het ziet en de uitleg is door Sahin in het Nederlands.
DSC02936DSC02939
DSC02940DSC02943DSC02954DSC02952
Onderweg zien wij een begraafplaats waar christenen en moslims samen begraven zijn, dit gebeurd in Turkije heel weinig je ziet het verschil in graven, het graf van een christen is groter en is verzorgd en van een moslim is de steen heel klein en is niet verzorgd, het staat zo in de koran geschreven.
DSC02957DSC02958
Wij gaan door naar een pottenbakkerij in Avanos deze licht aan de rode rivier, in de winter als het veel regent komt vanuit de bergen rode aarde in de rivier, deze klei wordt gebruikt voor het maken van schalen. Wij kopen daar een aardewerken pan om in te stoven.
DSC02973DSC02978
Daarna de lunch, heerlijke Turkse pizza’s met Ayran, Ayran is yogurt aangemaakt met water, het lijkt op karnemelk.
DSC02971DSC02981
Na de lunch rijden wij naar de kameel vallei, stenen in de vorm van een kameel en een rob.
DSC02982DSC02984
Daarna door naar de wijnproevrij, Cappadocia is bekend op zijn wijn, lekkere wijn maar wel duur. Niets gekocht.
Daarna naar een panorama en de duiven vallei, duiven zitten in de gaten en huizen in de bergen.
DSC02990DSC02991
Daarna gaan wij naar een werkplaats waar onyx bewerk wordt, Ingrid krijgt de stuk onyx omdat ze de vraag goed heeft beantwoord wat Cappadicia betekend, ook kopen wij voor Ingrid daar een zilveren armband.
DSC02997DSC02998
Nog wat foto’s onderweg genomen.
DSC02996DSC02965
DSC02985DSC02964
Om 17.00 uur moe terug op de camping eerst zwemmen en douchen, daarna een borrel, de rond tour was heel goed geregeld door Ugo en Sahin, Ugo komt na het eten nog met een flesje wijn langs en drinken nog wat. De planning is om morgen nog te blijven en dan vertrekken wij, Cappadocia was een hoogte punt van onze reis, Turkije is gewoon fantastisch ook gaat de reis met 3 stellen heel goed, een ontspannen sfeer en wij laten elkaar vrij.
13 sept. Camper gewassen, klusjes gedaan en de blog bijwerken, s’ middags in de zon en lezen, morgen gaan wij verder richting kust. Het weer is heel goed, elke dag zon en ca. 30 gr.

klik hier voor deel 5