Najaar Turkije 2013 deel 5

14 sept. iedereen van camping kwam ons gedag zeggen, de mannen kregen 3 kussen en de vrouwen 2 kussen, het was gezellig maar genoeg, om 09.30 uur weggereden eerst naar de Kipa supermarkt, helaas nog dicht dan maar doorrijden wij gaan eerst naar Sultanhani daar licht een Kervansaray, het is een gebouw met stallen voor kamelen een moskee en slaapzalen, deze liggen om de 40 km aan de zijdenroute van het voormalige Perzië de koopwaren werden vervoerd met kamelen, de gebouwen stammen uit 1229.
DSC03004DSC03011
Wij rijden verder richting Konya, het landschap is saai, droog en met veel steppen, het lijkt wel een cowboy film, de omgeving van Konya is strek religieus waar de wetten en geboden van islam nog zeer nauw worden genomen er is een streng alcohol verbod, het valt op dat er veel meer moskeeen zijn en alle vrouwen zijn gesluierd, als buitenstaander moet je als vrouw een lange broek aan en liefst gesluierd. Wij rijden verder naar Beysehir dat is het eind doel van vandaag, in deze plaats is een houten moskee die wij willen bezoeken  en je kan met de camper vrij staan aan het meer, onderweg wordt het landschap mooi en er zijn diverse stuw meren, het weer is warm ca. 30 gr. Aan gekomen in Beysehir zetten wij de campers in een park aan het meer, het meer is het grootste zoetwater meer van Turkije en is 10 mtr. diep, er komt veel vis in voor, Elmer Turkije is ook een vis land. Wij bezoeken de houten moskee, net voor het gebed, deze moskee dateert uit de 10e eeuw en staat op 50 houten palen, de mannen worden rondgeleid door een duits sprekende Turk, ik vind het nog steeds apart om een moskee te bezoeken, natuurlijk vrouwen sluier en wij in lange broek en schoenen uit als je naar binnen gaat, Ingrid krijgt een sjaal van een Turkse verkoopster.
DSC03030DSC03034
Na het bezoek borrelen wij in het park bij de camper wij hebben veel bekijks van de Turken, ook hier wordt er geen alcohol gedronken, om het glas bier een servetje en flessen in de tas. S’ avonds hebben wij gegeten in een restaurant aan de rivier waar veel Turken komen, heerlijk gegrild vlees met water, geen alcohol. Er zijn ook restaurants die vis serveren uit het meer een karperachtige vis.   340 km.
DSC03037DSC03024
15 sept. op naar de kust, wij hebben behoefde naar de zee , om 08.30 uur vertrokken, een prachtige rit door de bergen, wij stijgen tot boven de boom grens, prachtige bergen met hele grote dennen bomen en vergezichten, onderweg komen wij elkaar weer tegen, en Adrie heeft een voorstel om naar Gazipasa te rijden dat is 80 km naar het oosten, daar is bij een strandtent plaats voor onze campers. De tom tom ingesteld en rijden, wij naderen de kust hele grote resorts en hotel verrijzen er wat een andere wereld dan waar wij vandaan komen, bij Gazipasa wijzen alle onze tom tom’s een andere richting aan, na vragen en veel verkeerd rijden komen wij eindelijk aan bij de strandtent, de weg is dood lopend tegen een grote rots gebouwd, de eigenaar komt ons welkom heten en wijst ons de weg waar de campers mogen staan, wij mogen van alle voorzieningen gebruik maken,  water, wifi, toilet, weer ongelooflijk gast vrij. Bij de borrel komt een grote mercedes naast ons staan, een Duits sprekende Turk spreek ons aan, hij heeft ook een camper gehad en is weer terug gegaan naar Turkije, hij bouwt nu huizen in Alanya, waarom wij niet voor 6 maanden hier komen staan, het is in de winter 25 gr. en heel mooi, niets voor ons zo lang op 1 plaats. S’ avonds wat gegeten in de strand tent met bier en wijn, hier is alles verkrijgbaar en weinig hoofd doekjes, wat een verschil met het binnen land. Tot laat met Adrie en Rob een Metaxa gedronken buiten, het weer is fantastisch. 266 km.
DSC03071DSC03072
16 sept. Heerlijk geslapen ondanks de warmte, de koelkast van Rob draait weer op gas, er zat vuil in de leiding, wat doe je zonder koelkast. S’ morgens met Nick en Joke naar het plaatsje gefietst, brood en fruit gekocht, s’ middags gelezen en in de zon gezeten, een lekkere luie dag, het weer bericht voorspeld wat mindere dagen, wij zien morgen wel, de Duitser gisteren vertelde dat het al 6 mnd niet heeft geregend.
17 sept. Wij worden wakker van de regen, het weerbericht heeft gelijk gehad, het is toch nog 25 gr. tussen de droge periodes ruimen wij op, wij gaan verder er is een camping 10 km voor Manavgat, in Alanya hebben wij een Carrefour supermarkt gezien, misschien Franse kaas, onderweg zien wij veel bananen plantages en hele grote hotels. Wij stoppen bij de Carrefour en gaan boodschappen doen, volop bier en wijn voorradig, de wijn is 9 TL, 3.50 euro, heel goedkoop, Frans kaas is er niet. In het winkelcentrum is ook een kapper, de vrouwen gaan naar de kapper, Turken kunnen goed knippen, ze zijn heel tevreden over het resultaat.
IMG_7792IMG_7793
Het is weer droog geworden, wij rijden verder richting camping. Aangekomen op de camping staat er nog 1 camper, wij zetten de campers onder de palmen aan het strand, kosten voor de camping 15 TL, 6 euro, de camping ligt naast een gigantisch hotel, het contrast is groot, tussen hotel en camping. Het weer is goed 30 gr.   96 km.
DSC03077DSC03080

18 sept. een moeilijke nacht met heel veel muggen, waar die krengen vandaan komen is een raadsel. ik wordt alleen gestoken wel 50 keer!! Ingrid natuurlijk weer niet. Wij gaan met Adrie en Rob naar de bazaar in Manavgat met een dolmus busje. In de bazaar kopen wij voor de kleinkinderen wat kleding en voor mij een aantal polo’s. heel goedkoop, je moet wel afdingen en ze willen euro’s, wij betalen met TL. S’ middags naar het strand, weer lekker warm 35 gr. S’ avonds eten wij gezamenlijk lamskoteletten op de barbecue die wij hebben gekocht bij de slager in Manavgat.
DSC03085DSC03086
19 sept. weer muggen s’ nachts, waar komen die krengen vandaan, bed afgehaald, matras eraf en de stofzuiger aan, gif spuiten in de garage en in de camper met de ramen dicht, ze moet toch ergens vandaan komen, wij blijven nog een dag, s’ morgens regen en onweer, de stroom is uitgevallen, daar doen ze niet moeilijk over, het grote hotel heeft ook geen stroom, het blijft wel warm, 27 gr. Om 12.00 uur komt de zon weer te voor schijn. Verslag bij werken. S’ middags naar het strand, s’ avonds in het restaurant van de camping gegeten, niemand van de camping spreekt een woord over de grens, allemaal Turks, moeilijk te communiceren voor ons. Morgen gaan wij weer verder.
20 sept. wij vertrekken op 09.00 uur richting Aspendos zo’n 40 km verder, het wordt warm vandaag, het is al 30 gr. Aspendos is in de wereld het best overgebleven Romeinse theater, het theater dateert van de 12e eeuw voor christus.
DSC03096DSC03099
Wij rijden verder via Alanya weer een miljoenen stad, een prachtige rit door de bergen en langs de zee, langs de zee zijn veel bergen en rotsen, eerst langs een supermarkt boodschappen, daarna gaan wij naar Cirali, dit dorpje ligt 10 km na Kemer, wij nemen de afslag van Cirali, richting de zee, na 10 km dalen komen wij aan in Cirali, op campercontact van de NKC staat deze plaats omschreven als een mooie CP, in het dorp moeten wij een aantal keren steken met de camper, de weg is smal, na 2 km. komen wij aan op een onverharde weg en rijden het strand op, het strand is wel 100 mtr breed met hele grote dennen, er staan nog 2 campers, wij zetten de campers onder een hele grote den. In al die jaren dat wij camperen is dit de mooiste plaats, een prachtige baai met een mooi strand en heerlijk water, er is een wc en water en een douche, het is gewoon fantastisch, het dorpje is heel kleinschalig met kleine hotels en huisjes, kneuterig klein, geen grote resorts, wat heb je toch in Turkije grote verschillen, dat maakt het land zo bijzonder. Na de borrel maken wij een piza en drinken nog een Metaxa en kijken naar de maan die opkomt en zeggen een aantal keren tegen elkaar wat fantastisch mooi.
DSC03101DSC03113
21 sept. heel goed geslapen zonder muggen, na het ontbijt gaan wij een stukje fietsen, ja hoor de band van Ingrid is weer lek, een piep klein gaatje, Joke fietst ook mee, aan het begin van Cirali een vers sapje gedronken je kan hier verschillende verse sappen drinken o.a. granaatappelsap en onze mail nagekeken. Overal staan sinasappel en granaat bomen.  Het strand van Cirali is bekend dat de zee schilpadden hun eieren komen leggen als de schilpadden hun eieren leggen wordt het strand tijdelijk afgesloten, er zijn nog op het strand diverse nesten met gaas erover, met datum van leggen en uitkomen van de eieren.
DSC03115DSC03116
Cirali is ook bekend van het vuur uit de grond, zo’n 1 km van de CP is een pad omhoog naar de cultusplaats van Hephaistos de kreupele god van het vuur. Al duizenden jaren komen hier vlammen uit de grond, de vlammen worden gevoed door natuurlijke gassen in de bodem, daar gaan wij morgen heen. S’ middags nemen wij een duik in zee en gaan zonnen aan het strand, nogmaals wat een plek helemaal geweldig. S’ avonds gaan wij eten in een restaurant voor aan het dorp, het eten is heel goed met een vlotte bediening, kosten zijn heel weinig, terug gekomen bij de camper zien wij hoog in de bergen het vuur branden, het vuur was vroeger een baken voor de boten op zee.
DSC03106DSC03111
22 sept. ik ga met Rob met de fiets naar het heilige vuur, het is 3 km fietsen en moeten dan nog 800 mtr lopen via een steil pad de berg op, het is heel indrukwekkend om op diverse plaatsen de vlammen uit de rotsen te zien komen. S’ middags naar het strand en veel zwemmen, het is vandaag warm ca. 35 gr.
DSC03128DSC03124
23 sept. wij blijven nog een dagje, weer volop zon vandaag de wind is naar het oosten gedraaid, warme wind. Vandaag ga ik met Adrie en Rob deel 5 op internet zetten. Het zal moeilijk worden deze wonderschone plek te verlaten, toch moeten wij door, wij zitten op de helft van onze reis en nog ca. 4 weken in Turkije en dan via Griekenland weer terug, de gedachte dat het in Nederland al slecht weer is!. Ingrid heeft oma gisterenavond gebeld, het gaat goed met haar, nog even volhouden dan zijn wij weer thuis. Vandaag lezen en strand, morgen gaan wij verder naar Kas.

klik hier voor deel 6