Najaar Turkije 2013 deel 6

24 sept. wij vertrekken uit Cirali, het doet toch een beetje pijn om deze plek te verlaten, onderweg hoge bergen en prachtige vergezichten over zee, de kust is hier prachtig, kleine baaitjes en leuke stadjes. Via Kumluca dalen wij weer naar zee, in deze stad staan heel veel plastic kassen met groenten. Het is vandaag heel warm ca. 35 gr. Wij naderen Kas een klein plaatsje met een schattig haventje midden in de stad, voor 15 TL kunnen wij daar overnachten. Er zijn veel boten met duikscholen en je kunt er op hele grote 3 masters zeiltochten maken van een aantal dagen. S’  middags gaan wij met Adrie en Rob het plaatsje in, hele leuke straatjes met veel winkeltjes met kleding, sierraden en nog veel meer, de mannen sjokken weer achter de vrouwen aan, om 16.30 uur zijn wij uitgedroogd en zien een café met tapbier, helemaal geweldig, ze smaken heerlijk. Aan het begin van de haven is een restaurant waar wij s’ avonds gaan eten, wij willen een keer goed eten met meerdere gangen, het restaurant is gespecialiseerd in vis, de kok maakt voor ons een vis menu met vooraf hele grote garnalen, inktvis en kleine garnalen, hoofdgerecht een hele grote zeebaars van de grill en nagerecht vers fruit, en daarbij een heerlijke witte wijn, ik vertelde aan de baas dat Ingrid morgen jarig is, ze kreeg een bos rozen en nog een fles witte wijn en hij zal zorgen dat s’ morgen aan de deur van de camper een brood hangt.
DSC03166DSC03167
25 sept. Ingrid is vandaag jarig, ze krijgt van mij een zilveren armband gekocht in Cappadocia, Adrie en Rob en Joke en Nick komen ook met een cadeautje, heel leuk dat zij gedacht hebben aan haar verjaardag.
DSC03170DSC03171
DSC03172DSC03163
De baas van het restaurant heeft een brood gehangen aan de deur van de camper, na het ontbijt gaan wij naar de camping van Kas, 5 km van de haven, de camping ligt langs de weg met een eigen strand, ligstoelen en douche, het sanitair is schoon en mooi, voor Turkse begrippen een 10.  Omdat Ingrid jarig is heb ik beloofd om een diner te maken, ik ga voorbereidingen treffen voor het diner. S’ middags naar het strand, wij zien een grote zeeschildpad. zwemmen in heerlijk helder water, ook weer een prachtige plek. Op de camping staan veel Turken met een tent of caravan, ook zijn er houten huisjes die je kunt huren. S’ avonds maak ik het diner, heel gezellig en goed gelukt.  5 km.
DSC03175DSC03177
26 sept. heerlijk geslapen, s’ nachts ca. 20 gr. het wordt een warme dag, vandaag blijven wij nog op de camping Olympos Mocamp, verdere plannen gemaakt wat wij nog willen zien in 3 weken Turkije, de reis gaat heel goed in een ontspannen sfeer, wij komen in Turkije zeker nog terug.
27 sept. goede nacht gehad wel warm, om 09.30 uur vertrokken, wij gaan naar de Saklikent kloof, via Kalkan naar Esen daarna een stukje het land in naar de kloof, onderweg is de kust prachtig met vergezichten op kleine eilanden, het weer is heel goed, het belooft weer een hete dag te worden.
DSC03180DSC03220
Eerst diesel en gas getankt, daarna op zoek naar een supermarkt, er zijn geen supermarkten daarom besluiten wij af te slaan naar het plaatsje Esen, een klein plaatsje echt Turks, er is markt en zetten de camper langs de weg, de barbier komt uit zijn zaak en geeft mij een hand en heet mij welkom in Turkije, het plaatsje is dicht bij de kust en zo anders, kleine ambacht zaken en 6 barbiers, de vrouwen allemaal gesluierd de mannen op het terras met thee.
DSC03186DSC03185
Daarna naar de kloof, na 12 km arriveren wij bij de kloof, de eigenaar van een restaurant geeft ons een plaats bij het restaurant daar kunnen wij ook overnachten. De kloof is 18 km lang in het begin stroomversnellingen en later kan je door de kloof lopen, na 2 km is een waterval. Om 13.00 uur gaan richting de kloof, je loopt eerst over diverse bruggen langs rotswanden naar het water, daar kan je via een
kabel het water in, ik ben de enige die het durft en ga met foto toestel in plastic langs de kabel de kloof in. Na 500 mtr lopen doen mijn voeten erg zeer, de waterschoenen klemmen, ik besluit om terug te gaan, wel een hele belevenis.
DSC03196DSC03200
Terug bij de camper gaan wij eten in het restaurant, de eigenaar schept forellen uit de beek en maakt een heerlijke lunch, na de lunch wat geslapen en gelezen daarna honig, een potje met noten en honig en een shirt gekocht. Voor de camper zijn vrouwen al uren broden aan het bakken, de ene vrouw maakt het deeg klaar de andere rolt het met een stok heel dun de andere bakt het. Om 17.00 uur weer ons borrel uurtje, daarna vroeg naar bed.  80 km.
DSC03204DSC03211
28 sept. een heerlijke nacht, wel wat koeler was het. Toen wij weg gingen stond de eigenaar van het restaurant samen met zijn vrouw ons uit te zwaaien en gaf ieder een granaatappel. Wij willen naar Fethiye daar is een CP aan het strand, aangekomen aan de het strand valt het wat tegen, er komen Turken op ons af, een daarvan spreekt Nederlands hij komt uit Rotterdam en zegt tegen ons dat hij een andere prachtige plaats weet, wij besluiten om achter hem aan te rijden en na 10 km arriveren wij op de plaats, eerst wordt er onderhandeld over de prijs, alles is incl. en er is een restaurant wat brood verkoopt, het lijkt ons prima en zetten de campers op de plaats. Er zijn ligbedden en huisjes met ligbedden en kussens. Op deze plaats komen weer veel Turkse gezinnen, veel vrouwen gaan de zee in met zwemboerka. De zee is hier heel rustig er komen heel veel jachten voorbij varen en ik besluit om de kano op de blazen, s’ middags met de kano op zee geweest en gezwommen, s’ avonds de barbecue aangedaan, weer een heerlijke dag, het wordt eentonig, wij zeggen bijna elke dag     wat een prachtige plek hebben wij.     70 km.
DSC03224DSC03223
29 sept. het is vandaag zondag, heel veel Turkse gezinnen komen waar wij staan de dag doorbrengen, gisteren hebben ze al rijen tafels aan elkaar gezet, nu begrijpen wij waarom, hele families komen met heel veel etenswaren hier de dag door brengen, ze eten de hele dag en genieten van de zee en de zon, leuk om te zien. Ik ben 2 keer met de kano op zee geweest, veel boten gooien hun anker uit en gaan eten, drinken en zwemmen. Het is weer een prachtige dag ca. 30 gr. het houdt niet op met het mooie weer. Het plan is om s’ avonds in het restaurantje  te gaan eten, ik ga met Joke vragen of het mogelijk is, wij zijn welkom om 19.00 uur. Ze hebben voor ons de barbecue aan de tafel gezet, ze hebben kip en köfte gemaakt, heerlijke salade, friet en brood, helemaal geweldig, weer heel anders dan de vorige keren. De kosten waren incl. 2 dagen staan en diner 100 TL, 38 euro voor 2 personen. Wij vragen of hier wel meer campers komen, dit seizoen nog niemand geweest. Wij zijn altijd welkom de volgende keer. Morgen middag  gaan wij in het plaatsje Fethiye staan, daar is dinsdag markt, daarna trekken wij verder.
DSC03230DSC03228
30 sept. weer een prachtige dag, eerst de kano schoonmaken en opbergen, daarna nog wat gelezen, wij vertrekken om 12.00 uur, willen eerst boodschappen doen bij de Migros, daarna bij de haven gaan staan en dinsdag naar de markt. Ons plan valt in duigen, het is zo druk in het plaatsje, geen plaats in de haven allemaal auto’s, wel de Migros en een hele kar boodschappen gehaald, daarna eerst overleggen wat wij nu gaan doen, kennissen van Joke hebben al eens in Köycegiz gestaan daar is een meer en een camping, wij gaan op weg, onderweg weer hele mooie natuur, het valt al niet eens meer op zo mooi het is, aangekomen in Köycegiz kom ik in het plaatsje met de camper terecht in de markt, al de doeken boven de kramen raken de bovenkant van de camper, er komen stokken aan te pas om er door te kunnen, aan het einde raak ik toch nog een parasol, er steekt een stok door de zijkant, alleen de sticker is beschadigd aan de zijkant, als ik terug ben vraag ik aan mijn schoonzoon of hij dit kan verhelpen! De camping aan het meer is helemaal leeg, wij besluiten om de campers aan het meer te zetten. Het meer is brak bij vloed komt er zeewater in het meer, het is wel heel mooi omringd met hoge bergen.  86 km.
DSC03237DSC03238
1 okt. er waren weer muggen, Ingrid weer niets, na het ontbijt een rondje gelopen door Köycegiz een leuk plaatsje, weer anders dan de vorige plaatsen, ik zie een barbier, ik laat mij scheren, harsen, bijknippen, oren en wenk brouwen en hoofd-armen massage voor 8 TL, 3.00 euro, helemaal geweldig. De prijzen in dit stadje liggen lager dan in andere delen van Turkije, er komt ander weer aan, de weersverwachting verwacht vandaag minder weer. Wij gaan verder, ons plan is om een aantal dagen naar het schiereiland te gaan naar Datca en dan met met de pont overvaren naar Bodrum. Wij rijden via Mamaris links naar het schiereiland, 30 km voor Datca is een prachtige camping, eerst onderhandelen over de prijs, daarna een plek gezocht, het wordt stil er staan nog maar 4 caravans, prachtige sanitair en een mooi strand aan 2 kanten, vakantiehuizen en verder niets. De camping heet Camping Aktur, om 15.00 uur barst een geweldig onweer los, om 17.00 uur weer droog, morgen is de verwachting weer goed.  110 km.
DSC03244DSC03247

klik hier voor deel 7